p3 nyheter

"Staten ska inte styra imamutbildning"

Staten ska inte lägga sig den muslimska imamutbildningen, det säger en statlig utredare idag. Ungdomsorganisationen Sveriges unga muslimer tycker att utredningen har helt rätt.

 Ska staten utbilda imamer? Diskutera!

– Jag tycker att utredningen har kommit fram till ett bra resultat, säger Mohammed Amin Kharraki som är ordförande i Sveriges unga muslimer.

Imam betyder på arabiska "den som står framför" och är alltså den personen som leder bönen.

Idag varnar utredaren och professorn i statskunskap Erik Amnå för att en statlig sådan imamutbildning skulle krocka med de religiösa gruppernas oberoende.

Mohammed Amin Kharraki tycker att det handlar om att Sverige som ett sekulärt land inte ska gå in och ta hand om religiösa utbildningar.

Staten ger idag pengar till prästutbilningen men lägger sig inte i den praktiska utbildningen som handlar om pastoral teologi, själavård och hur man genomför dop och begravningar exempelvis. Lars Leijonborg tyckte för ett år sedan att eftersom staten är med och finansierar prästutbildningen, så borde så även vara fallet med en statlig imamutbilndning.

Men Mohammed Amin Kharraki ser en stor fara med att staten skulle styra imamutbildningen.

– Jag tror inte att staten har den erfarenheten av islam för att kunna sköta en sådan utbildning. Det stora problemet är att muslimer redan är en sådan utsatt grupp som ses som en stor börda. Ska vi nu som sekulär stat börja stå för muslimernas utbildningar så tror jag att det skulle skada muslimerna som grupp mer än att gynna dem, säger Mohammed Amin Kharraki.

                                                                                                               Tove Meyer
tove.meyer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista