Vi vill inte flytta till våra föräldrar

Det kom ett mail till jagvillhabostad.nu igår. Det var från Tova, som är 20 år och bor i en av Stockholms södra närförorter i en bostadsrätt som hon hyr av sin syster (som studerar på annan ort).

Eftersom hyran är för hög för henne att klara själv måste hon ha en inneboende (vilket inte är tillåtet, så den inneboende är ”illegal”). De delar på 44 kvadratmeter. Tova sover i vardagsrummet, i den enda möbeln i lägenheten som är hennes (en loftsäng).

Sommaren blir svår. Tova är student och har inget sommarjobb. Hon har sparat pengar så att hon nätt och jämnt klarar hyran, men det är också allt. Mat är i hennes fall andrahandsprioritet under sommaren.

Om max ett år planerar Tovas syster att sälja sin lägenhet för att flytta till större tillsammans med sin familj. Tova har stått i bostadskön sedan hon var 18, men är säker på att hon kommer att vara tvungen att flytta hem till sina föräldrar när lägenheten säljs. Problemet är bara att föräldrarna inte har något rum till henne. Dessutom känns det inte helt bra att flytta hem igen efter att ha bott på egen hand i flera år.

Det här är anledningen till att jagvillhabostad.nu finns. Vi har tröttnat på bostadsbristen, tröttnat på att flytta runt i andra och tredje hand, tröttnat på att bostadsmarknaden inte kan hantera ungas förutsättningar och behov. Vi vill inte flytta hem till våra föräldrar, vi vill inte tvingas tacka nej till jobb eller studier för att vi inte hittar en bostad, och vi vill inte höra en gång till att unga bara är bortskämda och ”alla kan faktiskt inte bo i innerstan”.

Jagvillhabostad.nu är en organisation för dem som tröttnat, och som vill göra något åt situationen. Vi vill delta i beslutsprocesserna, påverka utvecklingen och bidra till att lösa bostadsbristen bland unga. Vi tror på konstruktiva förslag, konkreta lösningar och breda samarbeten, och det är så vi försöker jobba.

Elsa


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista