p3 nyheter - ukraina

Här börjar EU

EU:s gränser bevakas hårt numera för att hindra illegala invandrare från att komma in. Men det har också blivit mycket svårare och dyrare att ta sig in för de som vill studera.

 där många är besvikna på att EU är så stängt.

Roman Martjuk är 20 år och pluggar juridik på universitetet i Uzhgorod. Precis där hans stad tar slut börjar EU. De som bor här ser sig själva som en del av Europa, och det är inte så konstigt. Den här staden har varit både tjeckoslovakisk och ungersk innan den blev sovjetisk – och nu Ukrainas gräns mot EU.

– Det är svårt, särskilt för studenter, att få visum till europeiska länder.

Fram till för två år sedan kunde Roman och andra ukrainare åka i alla fall till grannländerna utan några större problem, men nu är det stopp. Numera är Slovakien, Ungern och Polen med i Schengen-samarbetet vilket betyder att de vaktar EU:s gräns mot länder som Ukraina.

Jag tar mitt svenska pass och åker från staden som är full av syrénbuskar och enorma utomhusmarknader och tar bussen mot Sobrance, en liten sömnig – men helt nyrenoverad – småstad på den slovakiska sidan. Den ligger två och en halv mil bort men det tar nästan fyra timmar att åka dit.

Papper ska fyllas i, pass ska dubbelkollas och allas shoppingkassar och ryggsäckar ska visas upp. Ingen ska ta med sig mer än två paket billiga ukrainska cigaretter. Bussen ska röntgas och sökas igenom med värmekamera så att ingen gömmer sig på vägen in till EU.

Han som ska se till att gränsen är helt vattentät heter Miroslav Uchnar. Han är chef för gränspolisen i Sobrance och har ansvar för knappt 100 kilometer gräns mellan Slovakien och Ukraina.

Här har EU investerat runt 350 miljoner kronor för att göra den så säker som möjligt, och göra så att framför allt flyktingar, eller illegala migranter som dom kallas här, inte kommer in.

Den slovakiska gränsen läckte som ett såll tidigare, men med nya kameror var hundrade meter, värmekameror som kan skilja djur från människor på en mils håll och en gränspatrull varannan kilometer så går det bättre.

Just den här natten åker en grupp moldaver fast vid gränsen. Mörkerkamerorna ser dem, larmet tjuter till här i bevakningscentralen och någon timme senare är de tillbaka i Ukraina.

Oftast försöker de igen om ett tag, berättar Miroslav Uchnar, men för en del slutar drömmen om ett bättre liv i Europa till exempel i Romans hemstad Uzhgorod. Och även om de som bor här i gränslandet väldigt gärna vill komma närmare EU, så blir man mer och mer irriterad på att EU är så stängt för de som inte är med.

– För studenter är det väldigt viktigt att komma in på utbildningsprogram i andra länder i Europa men det är svårt att få visum.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista