Bygg mer, bygg billigare

De senaste 15 åren har Stockholms läns befolkning ökat med 300 000 invånare. Ökningen de senaste 3 åren är 90 000. Samtidigt räknar Boverket med att byggtakten halveras 2009  jämfört med genomsnittet för åren 2005-2007. Länsstyrelsen publicerar idag rapporten ”Läget i länet - Bostadsmarknaden i Stockholms län 2009”.

Enligt Hyresgästföreningen saknar 56 000 unga i Stockholms län egen bostad. 36 000 nya bostäder behövs för att tillfredställa efterfrågan. Och det bara till unga. Även andra grupper i samhället saknar egen bostad.

Det som efterfrågas av unga är i första hand hyresrätter. Det är vad man kan och vill efterfråga. Kanske för att man ofta inte har det kapital som krävs för att köpa sitt boende. Vill för att det kan vara svårt eller mindre lockande att binda upp sig på ett boende när man inte vet var man kommer att jobba eller med vem/vilka man vill bo på längre sikt.

Jagvillhabostad.nu säger bygg mer, bygg billigare och bygg för unga!

Det är många som behöver ta ansvar för att byggandet ska öka. Staten måste ta ansvar och se till att inte det råder neutralitet mellan upplåtelseformerna. Idag är det ett straff att bygga eller bo i hyresrätt. Bygger eller bor du i bostadsrätt får du till exempel göra avdrag som inte finns för hyresrätter. Kommunerna måste ta sitt ansvar vad gäller bostadsförsörjning. Det är deras skyldighet att se till att alla har någonstans att bo. Byggbranschen måste tänka om och tänka nytt. Använd unga som förbättringsagent. Fråga de som är tänkta att bo i husen vad de prioriterar och vill betala för. Därmed inte sagt att det ska tullas på kvalitén utan snarare att ifrågasätta rådande normer kring hur vi ser på boende.

Risken för att små, billiga hyresrätter inte skulle bli uthyrda i dagens läge är obefintlig. Alla vill ha dem! Unga – för att det är vad man har råd med. Äldre – för att man byter ner sig från villa i förorten till något mindre i stan. Singlar – för att det är den ytan man behöver.

Jagvillhabostad.nu:s byggprojekt i Huddinge stod klart i november 2007. Det hade det årets lägsta nyproduktionshyror. Det var vårt första försök och det lyckades. Vi tror att det viktigaste för att komma åt bostadsbristen är viljan. Viljan att samarbeta för en lösning, viljan att testa nya metoder och arbetssätt.

My


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista