p3 nyheter

Inga svar om försvunna planet

Uppdaterad 09:44

Man har fortfarande inte hittat Air France-planet mellan Rio de Janeiro och Paris som försvann igår, mitt över Atlanten. Enligt svenska UD var tre av passagerarna på planet svenska medborgare.

En teori om varför planet försvann är att blixten slog ner i det, men ingen vet vad som har hänt.

 

Mysterium är ordet i de franska tidningarna i dag. Vad hände från det att denna Airbus 330 med 228 personer ombord lyfte i Rio de Janeiro klockan 0.29 i går natt till att planet rapporterade att det kommit in i kraftig turbulens och till slut försvann från radarskärmen fyra timmar senare.

Air Frances ledning har upprepat att det försvunna flygplanet troligen har störtats av en blixt. Flygbolaget undviker att tala om risken för ett attentat. Andra orsaker kan vara att planet hade något tekniskt fel eller att något misstag hade begåtts.

I fransk tv beskriver den erfarne flygkaptenen Jean Serrat hur planet skulle gå igenom ett område känt för svåra oväder och att piloter ofta tvingas pressa upp planet än högre för att undkomma de täta blixtarna.

Enligt franska experter så är det den mänskliga faktorn, som ligger bakom de flesta flygolyckor. Vad som hänt här kan bli svårt att utreda om den svarta boxen fallit djupt i havet.

Flera brasilianska, spanska och franska militärflyg utrustade med specialutrustning har hela natten sökt efter planet och fortsätter letandet. Även militärfartyg har satts in och USA har också ombetts att söka via sina spaningssatelliter.

Hoppet om att de 216 passagerarna och besättningen på tolv personer ska ha överlevt rinner ut och Frankrikes president Nicolas Sarkozy utgick redan sent i går i sitt tal från att ingen har klarat sig.

– Man förstår hur det känns att som mamma förlora en dotter och som fästmö sin blivande make, sa Sarkozy.

Tre svenska medborgare fanns ombord bosatta i Norge respektive i Brasilien.

Det finns helt enkelt inga spår och uppgifterna är knapphändiga. Det senaste som kommit in är att en mötande pilot ska ha sett orange fläckar över havet, som han uppfattade som eld.

Det sista som hördes från själva planet var det hade hamnat i kraftig turbulens och det rapporterade om problem i elsystemet, kortslutningar En rad automatiska felmeddelanden sändes också ut från planet, men det kom inga nödmeddelanden och ingen nödsändare tycks ha aktiverats, vilket det brukar göra vid en krasch.

Air France flyg 477 försvann från radarn, tystnade och det hela förblir ett mysterium.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista