p3 nyheter

"Vi möts i en tid av spänning"

Uppdaterad 16:46

USA:s president Barack Obama är i Kairo i Egypten idag och höll ett tal till världens 1,5 miljarder muslimer. Han sa att han vill att USA och de muslimska länderna ska komma överens bättre.

Han började med att hälsa på arabiska och citerade koranen två gånger under talet.

Det handlade inte bara om att vara artig och släta över konflikten mellan USA och de muslimska länderna som blev starkare under förre presidenten George W Bush, - allvarliga saker kom också upp.

Till exempel att Israel borde sluta bygga bosättningar på palestiniernas områden och att palestinierna måste sluta använda våld mot Israel. Obama sa också att Iran har rätt att bygga ut kärnkraften för att tillverka el, men att det är fel att landet skaffar sig kärnvapen

Amerikanska CNN intervjuade unga journalister och debattörer i Kairo innan talet. De gillade att Barack Obama försöker börja om på nytt , men att det är konstigt att prata om "den muslimska världen" som en motsats till den "kristna världen".

– När jag hörde att han skulle tala till den muslimska världen, så undrade jag; vilken då? sa en av dem.

Och det var inte alla som uppskattade Obamas försök. Irans högste religiösa ledare sa innan talet att "vackra ord" inte gör någon skillnad i hatet mot USA, och att de inte gör nån skillnad för dem som dött i kriget i Afghanistan. Igår visade ju också arabiska Tv-kanalen al-Jazeera ett band som de sa var från Usama bin Ladin, han sa att Obama har sått nya frön av hat under sin tid som president.

I det stora hela var det hur som helst mest positiva reaktioner som kom från politiker i de arabiska länderna - men de säger också att nu måste Obama göra något, inte bara prata.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".