p3 nyheter - eu-valet

Piratpartiet större än alliansen

Ett av vinnarpartierna i EU-valet var Folkpartiet, som fick över 13 procent. Men bland förstagångsväljarna var det bara drygt fyra procent som röstade på Folkpartiet, enligt vallokalsundersökningen. Och Piratpartiet fick fler röster än alliansen.

Inte så bra, tycker Frida Metso i Folkpartiets ungdomsförbund LUF. Hennes förklaring till FP:s siffror är bland annat Marit Paulsen.

När Marit Paulsen, Folkpartiets toppkandidat i EU-valet, kampanjade var ett av hennes argument att hon är tillräckligt tråkig för att sitta i EU-parlamentet.

Och kanske uppfattade förstagångsväljarna mellan 18 och 21 år Folkpartiet just så.

– Jag tycker att Marit är en cool tant men hon är trots allt kanske ingen röstmagnet för yngre människor, säger Frida Metso i Liberala ungdomsförbundet.

Hon är väldigt nöjd med Folkpartiets totala valresultat, och med att de kommer att få tre mandat i stället för två i parlamentet. Men hon är mindre nöjd med resultatet bland unga.

Av förstagångsväljarna säger bara 21 procent att de röstade på något av regeringspartierna. 46 procent säger att de röstade på något av oppositionspartierna, och hela 24 procent på Piratpartiet.

Statsvetaren Jan Teorell sammanfattar det så här:

– Alla borgerliga partier har gjort dåligt bland de unga och ovanligt bra bland de äldre.

– Solklart finns det en fråga som glömdes bort i valrörelsen och som jag vet att väldigt många unga är engagerade i, och det är migrationsfrågan, säger Frida Metso.

Folkpartiet har startat en valanalysgrupp nu där partisekreteraren Erik Ullenhag och hans kollegor ska ta reda på vad som fungerade och inte i valkampanjen.

Han tycker att Marit Paulsen var ett fantastiskt smart val, säger han, men däremot är han missnöjd med Folkpartiets och resten av alliansens budskap om frihet på nätet.

– Väldigt många unga röstade på Piratpartiet, för frihet på nätet och för integritet. Vi och några andra partier har varit lite för långsamma att hänga med i den debatten, det tror jag är en slutsats vi får dra.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".