1 av 2
Förintelsemuseet ligger inte långt ifrån Vita Huset, och president Barack Obama har kallat skottlossningen för "upprörande".
2 av 2
p3 nyheter

Högerextremist sköt vakt på förintelsemuseum

I USA gick en 88-årig känd högerextremist in på förintelsemuseet i huvudstaden Washington igår, och sköt en säkerhetsvakt.

Det var fullt av besökare inne på Förintelsemuseet mitt i centrala Washington, när en man plötsligt drog fram ett gevär och började skjuta i museets entréhall.

– Vi hörde flera skott, berättar Sandra Behr, som tillsammans med hundratals andra, varav många skolbarn, sökte skydd i museets hörsal.

Mannen sköt mot en säkerhetsvakt, och han skottskadades sedan själv när flera vakter besvarade elden. Den 40-årige vakten avled senare av sina skador. Den misstänkte gärningsmannen vårdas på sjukhus.

Enligt polisen är den misstänkte en 88-årig välkänd högerextremist och rasist. Han är tidigare dömd för vapenbrott. Mannen har på olika internetsidor beskrivit bland annat sitt hat mot judar. Hans motiv är inte känt, men allt tyder enligt polisen på att skottlossningen var ett hatbrott, riktat mot just det museum som hedrar offren för Förintelsen.

President Barack Obama fördömde dådet, det påminner oss om att vara vaksamma mot antisemitism i alla former, sa han. Så sent som förra veckan besökte Obama det före detta koncentrationslägret i Buchenwald i Tyskland där han riktade skarp kritik mot dem som förnekar Förintelsen.

Efter skottdramat var kvarteren runt Holocaust-museet avspärrade i flera timmar. Museet ligger i centrala Washington bara ett par kvarter från Vita Huset.

Sandra och Toby Behr, turister från Sydafrika, som hamnade mitt i dramat stod efteråt och höll om varandra, märkbart skakade.

– Det är ofattbart att det här kan hända, mitt i ett av USA:s mest välbevakade museer.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".