p3 nyheter

Fler poliser ska jaga på nätet

Uppdaterad 16:45

Regeringen har bestämt att Rikspolisstyrelsen ska anställa fler poliser som ska jobba med att utreda olaglig fildelning.

Idag måste åklagarna som jobbar med de här brotten lägga ner många fall eftersom polisen inte hinner utreda.

Politiker:

– Det finns exempel där vi har fått lägga ner utredningar eftersom vi inte har kunnat säkra bevisningen tillräckligt snabbt. Det kan bero på att bevisningen har funnits på en viss plats och sen flyttat på sig, och i de fallen har vi inte kunnat komma längre, säger Henrik Rasmusson, en av två specialåklagare som arbetar med att enbart utreda upphovsrättsbrott på nätet idag.

Han utreder bland annat storspridarna av upphovsrättskyddat material. Där ingår även personer inom den så kallade Scenen. Scenen är först med att bland annat sprida dom senaste filmerna, helst innan dom kommer på bio.

Filmerna läcker förr eller senare ut på nätet från Scenen, och det gör att filmbolagen gärna vill stoppa nätverket.

Upphovsrättbrotten läggs idag på hög för att polisen inte hinner med. Men det är inte acceptabelt tycker regeringen. Därför tillsätts nu minst 15 utredare på polismyndigheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö som ska hjälpa åklagarna med upphovsrättbrotten.

– Vi gör ju det här för att vi har ett uppdrag från regeringen att göra det. Sen ser vi att det har funnits ett behov av att förbättra polisens förmåga att utreda immaterialrättsliga brott, säger Stefan Eurenius som är sektionschef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning.

Betyder det att polisen kommer prioritera de här frågorna på ett annat sätt nu?

– Vi har ju skyldighet att utreda alla typer av brott.

Men alla poliser är inte nöjda med det här. Efter att ha hört vår rapportering om den nya satsningen så hörde en polis som vi kallar för Anders av sig.

-- De brotten som ligger mot liv och hälsa prioriteras ner för att man ska jaga fildelare istället, det är fel.

Anders vågar inte ställa upp med sitt riktiga namn som polis han är rädd för att kritiken ska slå tillbaka på honom.

– Mina kollegor tycker likadant, det är ingen som tycker det är positivt att upphovsbranschen trycker sig på, man undrar hur de lyckats.

Vi har sökt justitieminister Beatrice Ask men hon vill inte svara på våra frågor idag. Folkpartiets Johan Pehrson, som sitter i justitieutskottet, tycker att det är bra att fler poliser utreder uppovsrättbrott nu.

– Det är bra att polisen fått mer resurser, så att de har blivit fler, så att fler brott kan bekämpas, säger Johan Pehrson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista