p3 nyheter

Israel kan tänka sig palestinsk stat

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han kan tänka sig en lösning med två stater, ett Israel och ett Palestina.

Ja till en palestinsk stat, men bara om den är demilitariserad, utan armé, utan kontroll över luftrummet, var Benjamin Netanyahus budskap. Han gick inte närmare in på vilken mark denna palestinska stat skulle förfoga över, men sa uttryckligen nej till USA:s krav på ett byggstopp i de judiska bosättningarna på Västbanken.

Bosättarna måste få leva normala liv, sa Benjamin Netanyahu. Något som många palestinier, som på grund av dessa bosättare tvingas leva ytterst onormala liv med vägspärrar och restriktioner, kommer att uppfatta som ett hån.

Netanyahu slog också fast att Jerusalem är Israels odelade huvudstad och med det uteslöt han alltså att ockuperade östra Jerusalem skulle kunna bli huvudstad i den palestinska staten.

Han uteslöt också varje möjlighet för palestinska flyktingar att få återvända till det som i dag är Israel och krävde att palestinierna ska erkänna Israel som en judisk stat, något de flesta palestiner vänder sig emot eftersom kristna och muslimska palestinier utgör 20 procent av Israels befolkning.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa nyligen irriterat:

– Det är inte min uppgift att definiera er stat, ni får kalla er vad ni vill, hebreiska socialistrepubliken om ni har lust, det lägger jag mig inte i.

Och medan Netanyahu i sitt tal sa att bosättarna på Västbanken inte är fredens fiender, utan våra bröder och systrar, som han sa, dikterade han villkoren för hur president Mahmoud Abbas ska hantera sina fredsvägrare. Den palestinska myndigheten måste införa lag och ordning och besegra Hamas, sa Netanyahu.

Trots att det var första gången Benjamin Netanyahu sagt ja till en palestinsk stat, reagerade palestinerna mycket negativt på alla förbehåll.

Fredsprocessen har rört sig med en sköldpaddas takt hittills, nu har Netanyahu tippat över sköldpaddan så att den ligger på rygg, sa den palestinske förhandlaren Saeb Erakat. Nu ligger bollen hos Obama, lade han till.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se