p3 nyheter

Stopp för "gaypropaganda" i Litauen

Uppdaterad 17:14

I Litauen har parlamentet röstat ja till en lag som förbjuder information som ger en positiv bild av homosexualitet till folk under 18.

Eduardas Platovas:

Svenska RFSL:

Lagen innebär att det är förbjudet att propagera för homosexualitet inför de som är under 18 år, alltså lyfta fram homosexualitet på ett positivt sätt.

– Var gränsen går för propaganda och information är dock oklart och är en tolkningsfråga, säger Eduardas. Han ger exempel på vad den kan innebära:

– Det kommer införas filter på de allmänna biblioteken, och det kanske blir så att man tar bort böcker som handlar om homosexualitet. Och såklart kommer man inte prata om HBT-frågor i skolorna.

Situationen för homosexuella i Litauen är redan sedan tidigare svår. Är man under 18 får man inte gå med i någon HBT-organisation, till exempel. HBT-organisationen som Eduardas Platovas är med i har stoppats flera gånger när försökt manifestera på olika sätt, berättar han.

--  Det är en hemsk lag som riskerar att göra homofobin till lag, att man skriver in i lagen att såhär ska det vara. Man förbjuder debatt, man förbjuder det fria samtalet helt enkelt, säger Malinda Flodman på RFSL.

Hon tror också att litauiska journalister och lärare kommer få svårt att prata om homosexualitet utan att det framställs som ett problem.

Men Litauen är ett EU-land, kan ett EU-land ha en sådan här lag?

– Nej, egentligen inte. Men om lagen träder i kraft krävs det en lång process där någon döms i domstol och sedan överklagar till Europadomstolen som prövar den. De i sin tur kommer komma fram till att man inte kan ha en sådan lag. Men det kan ta upp till 5 år, säger Malinda Flodman. 

För att lagen ska börja gälla måste presidenten godkänna den, men Eduardas Platovas sätter inget större hopp till honom. Såhär långt har han aldrig har pratat om HBT-frågor eller tagit upp problemet på något annat sätt.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se