p3 nyheter

"Man ser folk på hustaken"

För fjärde dagen i rad pågår demonstationer i Iran mot det påstådda röstfusket i presidentvalet. Rachel som är i Teheran och hälsar på släktingar har följt protesterna inne i centrala Teheran på tv under dagen.

– Det är live på tv nu. Det är massor med folk som demonstrerar på Teherans största gata redan nu.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen, och Rachel säger att det oftast är först på kvällen som protesterna brukar komma igång ordentligt.

– Då ser man folk överallt, bara jag tittar ut genom fönstret här där jag är strax utanför Teheran så ser man folk på hustaken, de klättrar upp i träd. Det är helt galet.

Stängt efter åtta
Rachel berättar att regimen bestämt att alla affärer ska stänga redan klockan åtta på kvällen, för att folk inte ska ha någon anledning att vara ute.

– De som ändå är ute efter klockan åtta blir gripna. I går försvann flera personer som varit ute och demonstrerat. De var spårlöst försvunna, och deras mammor stod här ute på gatan och grät och skrek.

Den iranska regimen gör också sitt bästa för att tysta protesterna genom censur. Sajter som Facebook har blockerats, det går inte att skicka sms, och utländska journalister har förbjudits att rapportera om protesterna i huvudstaden.

Sprids via nätet
– Jag vet inte ens om det här samtalet är avlyssnat, jag kan inte följa västvärldens rapportering om det som händer här, för jag kommer inte in på nätet. Jag vet inte ens om mina mejl kommer fram, säger Rachel.

Men folk hittat sätt att sprida information trots censuren. Filmsnuttar och direktrapporter från Teherans gator sprids via bland annat Twitter.

Många programmerar om sina webbläsare så att de går via så kallade proxyservrar så att man blir anonym.

Ansvariga på Twitter skrev i ett pressmeddelande på måndagen att man skjuter på sin planerade uppgradering för att det inte alla de i Iran som är beroende av informationen på Twitter ska bli lidande.

– Det som betyder något i sådana här lägen är ju att man kan kommunicera med varandra. Eftersom det här är ett land med mycket censur så blir ju de här sajterna extra viktiga, säger Rachel.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se