p3 nyheter

Svårt lita på Iran-tweets

Nu har det varit demonstrationer och våld i fem dagar i Iran, och nu rapporteras att tiotusentals anhängare till presidentens motståndare har samlats i huvudstadens centrum. Imorgon vill motståndsledaren ha en sorgedag för dem som dött i protesterna.

Samtidigt är det dåligt med information på iransk TV, så många kollar Twitter istället - även om allt inte stämmer.

Läs också:

Supporters till Mousavi nekade att gå till mósken för fredagsbönen, eller Mousavi skjuten och död! är bara två av alla Twitter-inlägg under dagen. Mycket är rykten som inte går att bekräfta och journalister är fortfarande förbjudna att rapportera.

Enligt nyhetsbyrån AP ska en ny demonstration av Mousavianhängarna hållas idag. Enligt vissa uppgifter skulle den ha börjat vid halv fyra.

Samtidigt har inrikesdepartementet i Iran sagt att man vill ha en utredning om attacken mot ett universitet i Teheran i söndags kväll. På filmer från bland annat BBC kan man se det som tolkas som islamistisk milis och polis som attackerar studenter vid ett studentboende. 

De iranska universiteten har blivit centrala i protesterna mot valresultatet, bland annat genom sittstrejker. Protesterna handlar om att man menar att presidentvalet i Iran var ett fuskval och att fel kandidat vann.

– Men ytterst handlar det om frihet, säger Sara som har sina rötter i Iran.

– Att kunna ha hårgel i håret, utan att någon kommer och säger åt en att tvätta ut det. Frihet är att kunna gå ut både tjejer och killar utan att behöva förklara vad man gör.

Den som inte följer de islamiska lagarna kan gripas, och bli tvungen att muta sig ut från häktet. Det hände Sara när hon var på besök.

– Enligt polisen pratade vi med killar som vi inte skulle ha pratat med. Det är något som man inte får. Men vi gick bara förbi killarna, och det var de som började prata med oss, berättar Sara.

Runt om i världen stöttar många de Iranier som vill ha frihet, både genom demonstationer, men även på nätet. Pirate bay till exempel, har idag döpt om sig till Persian bay.

Simon Moser
simon.moser@sr.se