p3 nyheter

Oro bland iranier i Sverige

Uppdaterad 17:05

I dag är det en sorgedag för demokratin i Iran. Det är den besegrade presidentkandidaten Mousavi som har utlyst sorgedagen.

Tiotusentals människor har samlats i huvudstaden Teheran för att hedra de som dött i protesterna.  Vi har pratat med Rashelle, som berättar att det inte bara är i huvudstaden som människor dött.

Och i Sverige är det många iranier som är oroliga för sina släktingar efter de senaste dagarnas demonstrationer.

Farim bor i Malmö och har släkt i Iran. Hennes kusin gick i en demonstration i lördags och hon har inte kommit tillbaka.

– Hon har varit försvunnen sedan natten till söndagen. Och vi har inte kunnat få kontakt med Iran sedan i tisdags. Så det här fick vi alltså reda på i tisdags genom min släkt i Iran.

– Det är ingen som vet var hon befinner sig eller varför hon är borta. Det kan vara så att hon gömmer sig. Vi vet att många studenter gömmer sig i de två universiteten. De är rädda för att söka sjukvård, för där sitter polis och väntar på dem. Eller så kan det vara så att hon är död.

Ovissheten är jobbig, men de det är också jobbigt att vara i Sverige och inte kunna göra något. I natt satt Farim uppe och kollade på klipp på nätet. Där såg hon en kille som slogs ihjäl.

Hon har själv aldrig varit i Iran men då förstod hon vad hennes mamma hade sett när hon var ung. Varför dom var tvungna att fly till Sverige.

– Tänk att min mamma har sett det där på riktigt, jag har bara sett det på film.

Simon Moser
simon.moser@sr.se