p3 nyheter

Fler har spelproblem

Nästan var tionde kille mellan 16 och 24 har spelproblem, visar Folkhälsoinstitutets nya siffror.

– Det började med status. Pengar var status, men blev snabbt tvång, säger 24-årige Ali som började spela när han var 14.

Har du eller nån du känner problem med spel? Hör av dig till Dina Nyheter! Antingen i kommentarerna eller till dina.nyheter@sr.se, och berätta!

Ali började med Jack Vegas, sen nätpoker, tippande och casinon. Totalt tror han att han har gjort av med över två miljoner kronor på spel, och för att ha råd med det säger han att han har gjort mycket som han ångrar nu.

– Jag har begått brott, lånat pengar av folk runtomkring och satt andra i skuld genom att ta lån i deras namn.

Den nya studien visar alltså att många har spelproblem, bland annat kan det betyda att man får oro, ångest eller skulder. Men även spelberoendet har ökat, där nästan tre procent av killar i 16-17årsåldern.

Det är en stor ökning jämfört med för elva år sen, och Marie Risbeck på Folkhälsoinstitutet tror att det kan bero på reklam.

– Dels kan det handla om spelbolagen ökat reklamen mot unga män, men det kan också bero på att många har en utsatt situation och till exempel vet vi ju att arbetslösheten ökat.

Natacha Lopez
natacha.lopez@sr.se

Siffror från Folkhälsoinstitutet

-Statens folkhälsoinstituts studie vänder sig till 15 000 personer i åldern 16-84 år och ska upprepas flera gånger fram till 2014. Den senaste befolkningsstudien genomfördes 1997-98.

- Totalt sett ligger spelproblemen i Sverige oförändrat, det vill säga cirka två procent av befolkningen har spelproblem.

- Den nya studien visar att det är vanligare med spelproblem bland personer med låga inkomster än bland personer med höga inkomster.

- Bland män 18-24 år har andelen personer med spelproblem ökat från 5 procent 1997-98 till 9 procent i årets undersökning.

- Bland män 16-17 år är andelen spelberoende 2 % jämfört med 0,5% i befolkningen som helhet

- Bland män 25-44 år har andelen spelberoende fördubblats

- Andelen av befolkningen som spelar spel om pengar i Sverige har minskat. I den tidigare studien hade 88 procent av befolkningen spelat något spel om pengar det senaste året. Motsvarande siffra i årets undersökning är 70 procent.

-Män deltar oftare i spel än kvinnor. Den nya undersökningen visar att 74 procent av männen och 67 procent av kvinnorna hade spelat något spel om pengar det senaste året.

-Spelandet har minskat i alla åldersgrupper och för både kvinnor och män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.