p3 nyheter

"Lättast att spela bort pengar hos Svenska Spel"

Nästan var tionde kille mellan 16 och 24 har spelproblem, visar Folkhälsoinstitutets nya siffror. Och allra lättast är det att spela bort sina pengar till staten och Svenska Spel, tycker Ali.

, säger Jakob som sitter på en spelbutik i Malmö.

Läs också:

Känner du någon som spelar för mycket? Hur kommer man åt spelberoende? Borde reglerna kring spel vara hårdare?

– Ifall du har dollar då tar det ungefär en minut att räkna ut hur mycket pengar du har spelat bort. På Svenska spel så ser du i kronor, det är bara att sätta in nya. Och samtidigt så finns det fler möjligheter att sätta in pengar på Svenska spel, du kan ju använda bankdosa. Och då ser du ju varje gång du sätter in pengar hur mycket du har kvar, men det är bara att lura sig själv för till slut så spelar du bort allt ändå, säger Ali.

Ann-Sofie Olsson, på Svenska Spel menar däremot att de hjälper folk att hålla kontroll över sitt spelande.

– Hos oss så måste man sätta en spelbudget, både när det gäller pengar och när det gäller tid. Och det handlar om kontroll av ålder, säger hon.

Men Ali tycker inte spärrarna fungerar.

– Det är ju bara att ändra på spärrarna. Första gången du ska spela så kanske du har en spärr, sedan är det bara att ändra den till nästa gång. Jag menar ifall någon ändrar sin spärr till 99 000 kronor, mycket mer än vad jag har råd att spela för, så borde den bli ifrågasatt.

Natacha López
natacha.lopez@sr.se

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Ali heter egentligen någonting annat.