p3 nyheter

Många dödade i Kinakravaller

Uppdaterad 17:00
140 människor ska ha dött under kravaller i Xinjiang-provinsen i Kina där det bor många muslimska uigurer. Det här ska ha börjat efter att två uigurer som jobbade på en leksaksfabrik blev dödade eftersom de var misstänkta för våldtäkt på två han-kinesiska kvinnor. Det är ofta bråk mellan minoritetsgruppen uigurer och han-kineser som står för 90 procent av Kinas befolkning.

, det säger Kaiser Abdurusul, uigurisk författare som just nu är i Eskilstuna.

Internet, telefoner, allt är blockerat berättar Kaiser Abdurusul som kommer från Xinjiang regionen i Kina. 

Bakgrunden till upproret är att det i Xinjiangregionen bor många muslimska uigurer som anser sig vara förtryckta av den kinesiska regeringen. I helgen bestämde sig ett tusentals uigurer för att demonstrera och protestera mot det.

På CNN kan man se bilder på skadade täckta i blod, och demonstranter som välter omkull bilar.

Men samtidigt är svårt att veta vad som egentligen hände i helgen, kinesiska myndigheter säger att de var demonstranterna som började vara våldsamma, samtidigt som uiguriska källor säger att var helt fredliga demonstationer som säkerhetsstyrkorna slog ner.

- Det är motsägelsefulla bilder, vi vet inte vad som stämmer, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.

Men Madelaine berättar också att kinesiska myndigheter under många år, på många olika sätt, har förtryckt och diskriminerat muslimska uigurer i landet. Bland annat har de inte rätt att tala sitt språk fritt och de har diskriminerats på arbetsmarknaden, säger hon.

-Sen finns det fall där uigurer har fängslats och torterats utan att ha begått nått brott, bara för de velat utöva sin religion eller för att de stått för sina politiska åsikter.

Enligt kinesiska myndigheter ska upp till 140 personer ha dödats under de här upproren, hur reagerar du på de siffrorna?

- Med försiktighet, om de uppgifterna kommer från kinesiska myndigheterna. Men oavsett hur många det är så är det oerhört allvarligt.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se