p3 nyheter

Vänster- och högerextremister lika brottsliga

Vänsterextremister begår nästan lika många våldsbrott av politiska skäl som högerextremister. De allra flesta som misshandlar, hetsar eller har sönder saker i politiskt syfte är unga, kring 20. Det visar en kartläggning från Säpo och Brottsförebyggande rådet BRÅ.

Även om vänsterextremister sällan blir misstänkta för till exempel hets mot folkgrupp medan högerextremister ofta blir det, så begår de totalt sett i princip lika ofta politiska brott, säger Johan Olsson på Säpo.

Läs mer:

Ibland får man i alla fall den känslan att det inte är lika känt att den autonoma miljön begår mycket brott och en hel del grova brott också. Däremot finns det fler skjutvapen och sprängmedel på högersidan.

Även BRÅ menar att många ofta reagerar starkare när högerextrema begår brott än när till exempel AFA gör det.

- Men den här rapporten visar att dom utför lika mycket våld och att det är lika farligt och lika illa som det vit makt gör, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

- Jag tycker att det är bra med den här bilden så att vi kan diskutera våldsamheter på vänsterkanten också på allvar.

Totalt är det ungefär 200 personer som kan kallas kriminella extremister, visar kartläggningen. De flesta är killar och börjar göra olagliga saker i tonåren, men alla håller inte på med politiska brott.

Kartläggningen visar också att de flesta inte går med i en rörelse av politisk övertygelse, utan på grund av kompisar, roliga fester eller för att de gillar musiken.

Robert Öhrell på Exit, som hjälper personer som vill lämna vit makt-rörelsen, förklarar det så här:

- Väl i gruppen genomgår man en väldigt intensiv socialisering där man lär sig vad gruppen tycker och tänker. Det är en sluten sekteristisk miljö, det skadar folk att vara där.

För att minska det extremistiska våldet tycker Säpo och BRÅ bland annat att kommunerna måste hålla koll så att de inte lånar ut lokaler eller ger bidrag till de rörelserna. Det måste också bli lättare för den som vill hoppa av - vilket kan bli svårt för personer i AFA eller revolutionära fronten, säger Robert Öhrell på Exit. 

- Det finns mig veterligen inget stöd att få på samma sätt när man lämnar den vänsterextrema rörelsen och det är lite tokigt för att det är också en knepig miljö.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se