p3 nyheter

Massgripanden efter kravaller

I Xinjiang-regionens huvudstad Urumqi har det varit nya protester idag, och nu har myndigheterna bestämt att det är utegångsförbud i huvudstaden fram till i morgon bitti, lokal tid. Demonstranterna ska också ha drabbat samman med polisen. Polisen har gripit drygt 1400 misstänkta efter kravallerna mellan olika etniska grupper under veckoslutet, rapporterar kinesisk media.

Enligt den lokala polisen har minst 156 dödsoffer krävts och 800 personer har skadats i oroligheterna.

Läs mer:

I dag har bland annat många hankineser gått runt med järnrör och macheteknivar för att hämnas på de muslimska uigurerna som bor där.

”Dom har attackerat oss, nu är det vår tur att attackera dom” Ska en hankines ha sagt till nyhetsbyrån Reuters.

Reuters rapporterar också om att muslimska uigurer blivit misshandlade, och affärer och hus ska ha slagits sönder.

Men det är inte bara hankineser som demonstrerat idag. Hundratals uiguriska kvinnor har också protesterat och krävt att deras män och barn som gripits efter upproren ska släppas.

En del av kvinnorna tog av sina skor och kastade dom på säkerhetsstyrkorna berättar CNN.

Nyhetsbyrån AP rapporterar också om att yngre uiguriska män varit våldsamma och misshandlat hankineser.

Förutom utegångsförbudet som gäller fram till i morgon bitti lokal tid, så har kinesiska säkerhetsstyrkor försökt stoppa demonstranterna med tårgas.

Även om det varit bråkigt mellan missnöjda muslimska uigurer och hankineser och myndigheter förut, så är det längesen det var så här illa i Xinjiang regionen, berättar Hanna Sahlberg som har jobbat som korrespondent för Sveriges radio i Kina.

- Det är mycket allvarligt, så här illa har det inte varit på decennier. Det har varit massakrer och sammanstötningar mellan uigurer och kinesisk polis och militär förut, men det här är väldigt höga dödstal.