P3 Nyheter

Farligt mycket pluggsprit

Uppdaterad 15:02

Var tionde student dricker farligt mycket sprit, visar en undersökning från Folkhälsoinstitutet som presenteras i dag.

Folkhälsoinstitutet menar att högskolorna måste bli bättre på att nå ut till personer som får alkoholproblem medan de pluggar.

Vem ska ha ansvaret för att förebygga problem med spriten? Diskutera!

Erik Sävmark och Joel Wibelius pluggar till brandingenjörer på Lunds tekniska högskola.

– När vi har tentaperioder blir det väldigt lite festande. Då är det ju verkligen fokus på studierna och kan dröja ett par, tre veckor innan man ens öppnar en öl. Men i början av en studieperiod kan det bli två gånger i veckan.

– Jag är nog hyfsat lugn, mellan tre och fyra gånger i månaden.

Joel och Erik tycker att de dricker lagom. Men en tiondel av alla studenter dricker alltså skadligt mycket, enligt Folkhälsoinstitutets undersökning.

För killar handlar det om mer än 56 centiliter starksprit i veckan och för tjejer mer än 36 centiliter.

– Vad vi vet är att många i den här gruppen är bekymrade över sitt drickande. Det handlar om att man sjabblar bort studier, tentor, karriärmöjligheter, men också relationer och annat mänskligt, säger Sven Andréasson.

Undersökningen visar också, lite förvånande kanske, att studenter inte dricker mer än andra unga.

Men Sven Andréasson menar ändå att det är viktigt att högskolorna erbjuder hjälp, särskilt eftersom unga med alkoholproblem sällan vänder sig till sjukvården.

– Åtminstone hälften av de unga vuxna finns på högskolor och universitet, och därför vore det ett konstfel att inte använda den arenan för att nå dem.

Flera högskolor har börjat skicka ut mejl till studenterna med ett webbtest där man kan se om man ligger i riskzonen, och med information om hur man kommer i kontakt med studenthälsan.

Så här borde alla högskolor göra, menar Folkhälsoinstitutet.

– Vi skulle helst se att man hade systematiska program där alla studenter fick ett erbjudande om att testa sig och ett samtal, de som så önskar, säger Sven Andréasson.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Du ligger i riskzonen:

- Om du är man och dricker mer än 14 standardglas* i veckan.

- Om du är kvinna och dricker mer än 9 standardglas i veckan.

- När du ägnar dig åt "binge drinking" - för män gäller det 5 standardglas vid ett och samma tillfälle, för kvinnor 4 standardglas.

*1 standardglas = 33 cl starköl, ca 1,5 dl vin eller 4 cl starksprit.

- Vill du testa ditt eget alkoholintag? Gå in på alkoholhjalpen.se

Källor: Folkhälsoinstitutet, Vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.