p3 nyheter

Mord i tysk domstol skandal i Egypten

I arabiska länder och framför allt i Egypten har många varit upprörda de senaste dagarna över ett mord i Tyskland.

Protesterna började med att en gravid 32-årig kvinna från Egypten blev mördad mitt under en rättegång i tyska Dresden - en rättegång som handlade om att hon blev utsatt för rasism.

"Vi vill ha hennes rätt tillbaka", "Hennes blod är inte billigt", "Var är presidenten"? Flera tusen människor var ute på gatorna i Alexandria i Egypten när Marwa el-Sherbini, som hon hette, skulle begravas i förrgår.

För flera månader sen blev Marwa el-Sherbini, som jobbade som apotekare i Tyskland, utkastad från en park av en man för att hon hade huvudduk på sig. Han tyckte att hon såg ut som en terrorist. Hon polisanmälde mannen och i onsdags var det rättegång.

Mitt under rättegången kliver mannen fram till Marwa och hugger henne med kniv 18 gånger. Marwas man försöker gå fram och rädda sin fru - men i det läget skjuter tysk polis honom i benet. De trodde att det var hennes man som hade huggit henne med kniv, inte den anklagade 28-åringen.

Det här är en skandal! skriver tidningarna nu; både debatter och minnesprogram sänds i egyptisk TV. Många menar att det här mordet, och framför allt tystnaden från Tyskland tyder på att en muslim som inte har gjort något ont aldrig kan hoppas på att bli behandlad som en tysk i Tyskland.

Inte förrän flera dagar senare bad Tyskland om ursäkt.

– Vi tyskar är inte såhär och vi ber om ursäkt för det som hände. Den som mördade Marwa el-Sherbini ska ställas till svars, sa Bernd Erbel som är Tysklands ambassadör i Kairo.

Idag ska också Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, ta upp det som hände Marwa med Egyptens president under G8-mötet - men i många egyptiers ögon kommer de här ursäkterna alldeles för sent.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se