p3 nyheter

Piller mot åldrande

Forskare har nu för första gången hittat ett ämne som kan förlänga livet på ett däggdjur. Ämnet heter Rapamycin, det bildas av bakterier som upptäckts på Påskön, och har visat sig kunna förlänga livet på möss. Det här innebär att vi kanske kan ta fram ett medel som kan bromsa åldrandet för människor, det skriver amerikanska forskare i tidningen Nature i dag.

Läs mer hos Vetenskapsradion:

När forskare gav ämnet rapamycin till möss så ökade deras livslängd mellan trettio och fyrtio procent. Och det trots att det var möss som var tjugo månader gamla vilket motsvarar en ålder på sextio år hos människor.

Det här ämnet, rapamycin, används redan i dag bland annat för att organ inte ska stötas bort vid transplantationer.

- Det intressanta i studien och det nya är att rapamycin förlänger livet i ett däggdjurssystem, i det här fallet har man tittat på mus. Man har tidigare sett att rapamycin kan förlänga livet på jästceller, i maskar och för flugor, men det här är första gången man har sett det i däggdjur, säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet, som jobbar med åldrande på cellnivå.

Människor är väldigt lika möss, och forskarna hoppas nu att man ska kunna ta fram ett piller mot åldrande och för att kunna motverka åldersrelaterade sjukdomar.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se