p3 nyheter

Mer dopningsmedel i Sverige

Det smugglas allt mer dopningspreparat till Sverige. Nästan tre gånger så många beslag har tullen gjort hittills i år, jämfört med samma period förra året.

, säger Kerstin Guldstrand som jobbar på tullen i Malmö.

Vi är på postterminalen i Malmö. Här rullar stora band med paket och säckar som har kommit hit från utlandet. Kerstin Guldstrand och Hans Persson som jobbar på tullen går runt bland paketen och plockar ut de som ser misstänkta ut.

- Vi har märkt av en stor ökning av dopningspreparat.

Är det lite bingo när ni hittar något olagligt?

-Ja, då gör vi high five.

Kerstin och Hans har fått fler och fler tillfällen att fira den senaste tiden. Fram tills nu har det gjorts 428 beslag av dopningspreparat i Sverige, jämfört med 144 beslag under samma period förra året. Det är nästan tre gånger mer än tidigare. Det som ökat är framförallt antalet beslagtagna tabletter. Hittills i år har tullen hittat över 160 000 tabletter. Och det mesta kommer med posten.

- Det är ju så lätt att beställa på nätet. Man skriver in dopning och får massa träffar, säger Lars Hansson.

Lars Hansson är nationell tullspecialist. Han säger att en stor anledning till ökningen är just att fler beställer dopningspreparat på nätet. Men tullen har också blivit bättre på att komma åt dem som sysslar med det här, till exempel genom att sätta dit dem som tar emot paketen och som har tänkt sälja det vidare.

Marie Saeden jobbar på Aldroinstitutet i Malmö. De ger bland annat behandling till personer som är beroende av droger, och hon har märkt av att de får fler och fler samtal från oroliga anhöriga.

- Det är flickvänner som är oroliga för sina pojkvänner, som tycker att de har blivit aggressiva.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se