p3 nyheter

Månaders väntan på a-kassa

Nu när fler och fler blir arbetslösa så visar ny statistik att man kan få vänta flera månader på att få ut sin ersättning från a-kassan.

Längst väntetider är det på Alfa-kassan som har många unga medlemmar. Där kan man få vänta i 4 månader på sin ersättning.

, säger Erik Nordell som väntar på att få något besked från Alfa-kassan.

- Många är bedrövade och olyckliga. Det här är ju det viktigaste man har, att få en typ av ersättning så att man klarar sig, det säger Anette Lind som jobbar som kundtjänstchef på Alfa-kassan.

Alfa-kassan har ett uppdrag från staten att betala ut grundersättning till personer som bli arbetslösa men som inte varit med i någon a-kassa. Och därför är Alfa-kassan ofta det enda alternativet för unga.

Men statistik från inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen visar att även andra a-kassor har flera månaders väntetider.

Erik Nordell skickade in sina papper till Alfa-kassan för ungefär 2 månader sen, men har inte hört ett ljud sen dess.

 - Ingenting. Helt tyst, det hade ju varit trevligt att veta om de alls börjat titta på alla papper och meddela om jag behöver komplettera någonting.

Erik blev uppsagd på sitt förra jobb på grund av arbetsbrist, hittills har han klarat sig ganska bra på sparade pengar. Men den senaste hyran fick han betala med lånade pengar.

- Jag fick låna av föräldrarna, men nu är det socialen som gäller. Det känns ju inte så jäkla kul. Jag vill inte gå på något bidrag överhuvudtaget, jag vill bara ha ett nytt jobb.

Vad har du fått dra ner på?

 - Jag har ju inte råd att göra någonting, det blir mest att jag sitter hemma. När polarna går ut på krogen får jag gå hem. 

En annan som känner igen sig är Martin Hansson. Han var tvungen att sluta på Volvo lastvagnar i mars och han väntade i 2 och en halv månad på att få sin a-kassa.

- Jag fick ta alla pengar jag skulle ha i fall någonting skulle hända, så just nu har jag ingen sådan buffert. Jag måste sälja min bil, investeringar jag tänkte göra i mitt hem får jag skjuta på framtiden. Semester är inte att tänka på heller.

Men att många arbetslösa får vänta länge på sin ersättning är egentligen ingenting nytt. Redan för fyra år sen rapporterade vi om att man kunde få vänta ända upp 1 år på pengar från Alfa-kassan.

- Under hela 2008 hade vi en handläggningstid på fyra veckor. Sen ökade den här kötiden i slutet av året när konjunkturförändringen skedde, säger Anette Lind.

Det senaste året har dessutom alfa-kassan fått betydligt mer att göra, 75 procent fler ärenden. Men det har alfa-kassan löst med att fördubbla antalet anställda, säger Anette Lind som jobbar som kundtjänstchef där. I höst tror hon att det kommer att göra att folk slipper vänta lika länge.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se