p3 nyheter

Schweiz får Piratparti

I går startades officielt schweiziska Piratpartiet. Det finns runt tio piratpartier utanför Sverige sedan tidigare och de svenska piraternas framgångar har hjälpt många andra på traven.

- Vi hade aldrig kunnat göra det här för ett par månader sedan, säger Christian Riesen som är schweiziska Piratpartiets grundare.

Han berättar att schweizisk media fick upp ögonen för den piratrörelse som fanns i landet när svenska Piratpartiet lyckades knipa en plats i Europaparlamentet.

Christina Riesen är 29 år och jobbar som dataprogrammerare på ett It-företag. Men medlemmarna i det Schweiziska piratpartiet är långtifrån den stereotypa bilden av pirater säger han.

- Intresset är jättestort här i Schweiz och det är inte bara datanördar som är med. Det är unga, gamla, rika, fattiga. Medlemmarna sträcker sig över alla gränser.

De europeiska mediernas intresse för svenska Piratpartiet har också hjälpt piratpartier som redan fanns, som till exempel tyska Piratenpartei.

- Vårt medlemsantal exploderar, vi har fått fyra gånger så många medlemmar på bara några veckor, säger Fabio Reinhardt som är pressansvarig för Piratenpartei.

Han sitter och skriver ett pressmeddelande för att samla röster i de få delstater som ännu inte har tillräckligt många namnunderskrifter för att ställa upp i valet till det tyska parlamentet - der Bundestag.

- Medierna och folket räknar med oss som en av de störta politiska faktorerna de närmaste åren, säger Fabio Reinhardt.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se