p3 nyheter

GBL kan bli knark - nästa år

Uppdaterad 14:36

Drogen GBL kommer bli klassad som en drog, men det lär ta ett år till innan regeringen bestämmer det - trots att regeringens utredare la det som förslag redan i vintras.

Nu i helgen fick fyra tjejer i Sundsvall i sig en överdos av GBL, men eftersom GBL inte bara är en drog så tar det tid att få det klassat.

Läs också:


– Det väsentligaste är att GBL har en väldigt stor industriell användning, det importeras lagligt flera hundra ton per år, berättar Jan Pennlöv som har utrett GBL åt regeringen.

Problemet med GBL är att man använder det som lösningsmedel också, till exempel för att sanera klotter. Men när det kommer in i kroppen så omvandlas det till GHB - en drog som har varit knark-klassad i flera år. Emma, som är 25 berättar att det är lätt att få tag på. Det är bara att googla på GBL, säger hon.

– Men skulle det bli narkotikaklassat så blir det svårare att få tag på, och då skulle inte lika många använda det eftersom det blir kriminellt, på något sätt.

Den som har eller säljer GHB kan få max tio år i fängelse, men GBL som alltså är typ samma sak ger max ett år i fängelse eftersom det "bara" är en hälsofarlig kemikalie. Och då är det logiskt att polisen inte prioriterar det så högt, enligt Jan Pennlöv-

– Det är en naturlig sak, att man hellre bekämpar något som ger tio år i fängelse än ett år.

Nu är det upp till regeringen att bestämma om GBL ska få samma stämpel som GHB. men det kommer dröja ett tag till eftersom plastindustrin - som använder det - måste säga sitt.

– Man har sett problemen med att narkotikaklassa ett ämne som förekommer i så väldigt stora mängder, säger narkotikautredaren Jan Pennlöv.

Om GBL nu faktiskt blir narkotikaklassat, och industrin samtidigt får tillstånd att använda det så skulle det vara första gången någonsin som det blir lagligt för industrin att importera och använda knark, säger Karin Jansson som är utredare på Läkemedelsverket.

– Om lagen ändras, så måste vi göra vissa undantag.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se