p3 nyheter

"Hur har det varit möjligt?"

Uppdaterad 17:05

En man är häktad i Uppsala misstänkt bland annat för att ha hindrat sina barn att gå i skolan under hela deras liv.

De fyra syskonen är idag mellan 16 och 22 år. Pappan är misstänkt för olaga frihetsberövande av både dem och frun.

Familjen säger att de har bott utomlands för det mesta. Uppsala kommun gick på de argumenten, och säger att det finns möjlighet att barnen fick gå i skolan någon annanstans.

- Barnen och hustrun har förbjudits att röra sig fritt och istället hållits hemma i bostaden. De enda gånger man har sett dem ute har det varit i sällskap med pappan, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Mannen misstänks också ha misshandlat både frun och barnen och det var när polisen åkte hem till familjen efter en anmälan om lägenhetsbråk som hela historien kom fram.

– Nu när det är känt är det förstås intressant att veta hur har detta varit möjligt?

Barnen är svenska medborgare och födda i Sverige. Men de har aldrig någonsin gått i svensk skola, trots att det är skolplikt i Sverige. Kommunen har vid flera tillfällen frågat familjen varför barnen inte går i skolan och då fått svaret att de tillbringar större delen av året utomlands. Cecilia Forss, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att man har bedömt att det varit sant. Hon påpekar också att det faktiskt kan vara det.

– Vi tar nu väldigt mycket för givet att de här barnen inte har gått i skolan, men det vet vi inte. De kan mycket väl ha gått i skola i ett annat land, säger hon.

Skolplikten, alltså rätten och skyldigheten att gå i skolan, gäller inte om barn "vistas varaktigt utomlands". Men Cecilia Forss säger att om det inte skulle stämma i det här fallet, kanske man måste skaffa bättre rutiner för att kolla upp om sådana argument verkligen stämmer:

– Skulle det vara så att de varit i Sverige hela tiden och inte gått i skolan då har vi ju misslyckats.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se