p3 nyheter

Dyrare och svårare få lastbilskort

Från och med i höst kommer det bli dyrare och svårare att ta körkort för lastbil. Det är nya regler som börjar gälla i september, och nu är det många som vill till trafikskolorna för att ta lastbilskortet med det gamla systemet.

Markus Henriksson tar lastbilskort i Boden:

Markus Henriksson ska just börja sin näst sista körlektion i Boden:

– Utbildningen är ju bra, men det är den ekonomiska aspekten som känns hårdast, säger han.

Det som gäller från och med den 10 september är att alla som jobbar som yrkes lastbilschaufförer ska ha ett såkallat yrkeskompetensbevis

För att få det, måste den som tar lastbilskort efter den 10 september gå en 140 timmar lång grundutbildning i bland annat säkerhet, miljö och hälsa. Är du under 21 år är det 280 timmars utbildning som gäller.

– De kommer ju som färdigare förare till företagen när de börjar jobba. Visst är det något bra i det, men det kostar, säger Christer Ekbom som driver körskolan i Boden.

Den senaste tiden är det många som ringt till Christer Ekbom och velat ta lastbilskort före den 10 september.

 – Många är ute i elfte timmen, men vi ska göra ett försök.

Exakt hur mycket dyrare det kommer att bli efter den 10 september är svårt att säga, på Ekboms trafikskola gissar man på ungefär 10 000 kronor.

Tror du att färre kommer att ta lastbilskort?

– Jag kan bara utgå från mig själv och dem jag känner, och det som spelar roll är om man har råd eller inte, säger Markus Henriksson.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se