p3 nyheter

Inget åtal idag om syskonen i Uppsala

Uppdaterad 17:12

Det blir inget åtal idag mot pappan i Uppsala som misstänkts ha hållit sin fru och sina fyra barn hemma och inte låtit dem gå i skolan.

Pappan skulle ha åtalats i dag men eftersom att åklagaren inte är säker på hans identitet väntar de med att väcka åtal.

Polisen har haft med mannen att göra sen tidigare men då har han använt ett annat namn och annat personnummer.

Läs också:

– Den identitet mannen sitter häktad för den stämmer inte, berättar Christer Nordström på uppsalapolisen och lägger till att; han ser helt enkelt yngre ut än han har sagt.

Pappan sitter alltså häktad misstänkt för bland annat olaga frihetsberövande på sin fru och sina fyra barn, som idag är mellan 16 och 24. De har aldrig någonsin gått i svenska skola.

Å idag har också skolinspektionen ifrågasatt om Uppsala kommun verkligen gjort allt de borde för att se till så att barnen fått gå i skolan.

Pappan har sagt att familjen bott mycket utomlands och gått i skola där, men möjligen har kommunen nöjt sig för snabbt med det svaret säger Ingegerd Hilborn som är chefsjurist på Skolinspektionen.

Pappan misstänks ha hållit hela familjen instängd hemma i lägenheten i Uppsala och han ska också ha misshandlat och hotat dem.

– Flera av dem är mycket inbundna och inte vana att umgås med kamrater och jämnåriga, och de har aldrig vågat springa ut genom lägenhetsdörren för att ropa på hjälp, säger Christer Nordström.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se