p3 nyheter

Svenska pengar i ogillad gruva

De svenska AP-fonderna, som har hand om mycket av sveriges pensioner, investerar bland annat i ett företag som har en guldgruva i Guatemala.

AP-fonderna ska tänka på etik och miljön när de investerar - men många säger att den här gruvan förstör för de som bor i närheten.

Roberto Marani jobbar på den katolska organisationen COPAE. Han säger att det har blivit mycket mer metaller i vattnet och att människor som bor runtomkring gruvan fått allvarliga hudsjukdomar.

Christin Sandberg på Latinamerikagrupperna - som vill att AP-fonderna slutar investera i gruvan - har varit i en by nära gruvan, och säger att det går åt mycket vatten.

– Gruvan kräver 250 000 liter vatten i timman, lika mycket som en familj behöver på 22 år, säger hon.

AP-fonderna ska tänka på miljö och etik när de väljer investeringar, men trots att deras etikråd vet om problemen kring gruvan så har de kvar sina 240 miljoner kronor i aktier.

– Det är svårt att veta vad som gäller, för alla säger olika, säger Kristina Hilleshöy på etikrådet.

Flera miljöorganisationer har konstaterat det är problem med gruvan, att det är mycket mer tungmetaller i vattnet än det borde vara till exempel, och etikprofessor Hans de Geer tycker det är konstigt att AP-fonderna inte bestämt hur de ska göra. Trots att de var vid gruvan redan för ett år sen.

– Man kan ju göra på två olika sätt, antingen göra sig av med alla sin aktier - eller vara kvar och försöka påverka företaget, men det ska inte behöva ta ett år att bestämma sig.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se