p3 nyheter

Svinvaccinering i höst

I höst kan alla svenskar bli vaccinerade mot svininfluensan.

I september börjar landstingen med vaccineringen, även om man fortfarande inte är säker på hur många som kommer bli smittade. Hittills har cirka 150 svenskar blivit drabbade, men det finns prognoser på flera hundra tusen innan året är slut.

– Alla svenskar kommer erbjudas vaccin, säger Anders Tegnell som är chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

I november ska flera ha fått sin första dos av vaccinet mot svininfluensan. Och för att lyckas vaccinera så många samtidigt så kommer vissa landsting att hyra skolor och sporthallar och göra massvaccineringar. Men just nu är det viktigaste att det går fort.

– Det viktigaste nu är att se till att detta fungerar så smärtfritt som möjligt och att vi så snabbt som möjligt får så många som möjligt vaccinerade, säger Tegnell.

Under en influensaepedemi så räknar man med att omkring tre miljoner av svenskarna smittas, men det beror helt och hållet på hur snabbt man kommer igång med vaccineringen. Och denna vaccinering som då startar i höst kan göra att övrig vård på sjukhuset drabbas.

– Det kanske kan bli så att man får skjuta på planerad vård som inte är absolut akut och lämna sjukvården till bara akut verksamhet och influensavård, säger Bo Svenungsson som är biträdande smittskyddsläkare vid landstinget i Stockholm.

Och det som många nu börjar fundera över är priset för vaccineringen. Göran Stiernstedt vid Sveriges kommuner och landsting säger att det är en kostsam historia att vaccinera alla svenskar och att det gäller för myndigheterna att se hur viktigt det är, inte bara för landstingen, att svenskarna får vaccinet.

– Det är väl en anledning till att vi tycker att staten borde hjälpa till, säger han.

Frida Nielsen