p3 nyheter

Somalia vill hindra svenskar från krig

I Somalia så är det bråk mellan regeringen och radikala grupper. En av de här grupperna är islamistiska Al-Shabaab, och de försöker nu få somalier som bor i Sverige att komma ner och kriga. I folkets hus i Rinkeby har somalias justitieminister talat om det här problemet.

, det säger en kille i 20-års åldern som kommit till Folkets hus för att lyssna på somalias justitieminister Abdirahman Janaqoo.

- Det är katastrof. Att åka härifrån och åka dit det kostar ju egentligen. Och det kan kosta ett liv också. Så enkelt är det. 

Så säger en av killarna som lyssnat på den somaliska justitieministern Abdirahman Janaqoo. Justitieministern har kommit till Sverige för att snacka om hur folk missuppfattar islam. Och att det är en anledning till att radikala islamistiska grupper som Al-shabaab lyckas locka ner folk från andra länder att komma ner och kriga i Somalia.

Justitieminstern säger att han vet att flera svensksomalier har åkt ner till Somalia för att kriga och att andra är på väg. Nu vill han att svensk-somaliska föreningar ska berätta för folk att kriget som pågår mellan islamistiska grupper och regeringen inte handlar om religion.

En kille i tjugoårsåldern som lyssnade på mötet tror att unga somalier som åker ner för att slåss tillsammans med Al-Shabaab inte har någon aning om vad de ger sig in på.

- Det är helt fel förebild. Vi vet vad Al-Shabaab gör och vi ser med Internet och alla möjliga medier vad de gör och det är oacceptabelt. De har inte smakat på verkligheten, men när de är där på riktigt kommer de få smaka på verkligheten och då kommer de inse att de inte har en chans.

Emily Asserbäck
emily.asserback@sr.se