p3 nyheter

Sverige ska bekämpa svininfluensan

Nu ska Sverige förbereda sig på att flera hundra tusen människor kan få svininfluensa i höst. Och det är hela tiden fler som blir smittade, bland annat en kille som är och spelar på Gothia Cup i Göteborg. Hittills har myndigheterna försökt hindra att svininfluensan sprids till Sverige från andra länder. Men nu byter de fokus.

Tidigare artiklar:

- Vi koncentrerar oss på att ta hand om de som riskerar att bli väldigt sjuka så att de får den vård och behandling de behöver så snabbt som möjligt, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

- Erfarenheten från andra länder säger oss att vi ändå inte kan stoppa det här, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Myndigheterna har alltså insett att det inte längre är någon idé att hålla järnkoll på svenskar som har fått feber utomlands, för att möjligen hindra spridningen i Sverige. De grupper som kommer att ha förtur när det gäller mediciner, provtagningar och vaccinering är kroniskt sjuka och gravida.

- Efter dem kommer de unga, de mellan 15 och 49 år, säger Annnika Linde.

Det har visat sig att det är lättare att smittas om man är relativt ung, vilket är en ovanlig egenskap för influensavirus. Vanligast är att äldre drabbas värst.

Men egentligen är inte den här influensan dödligare än andra influensor. Däremot kan många fler bli sjuka eftersom viruset är nytt för de flesta, berättar Annika Linde.

Hur kommer det att bli på skolorna i höst, blir det tomt i korridorerna?

- Det beror ju på om vi hinner få vaccinera de flesta innan influensan sätter fart. Men det kan hända att det blir nästan tomt på någon skola under några veckor.

Hur orolig ska man vara?

- Jag tycker inte man ska vara orolig, men man ska ha respekt för att det kan bli jobbigt och besvärligt. Inte minst sjukvården kan se fram emot en jobbig höst.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se