p3 nyheter

Köpenhamn kan få coffee shops

På Pusher street i Christiania, där det brukade säljas hasch och marijuana öppet för några år sedan, säljs det mest smycken och kläder idag. Men om politikerna i Köpenhamn får som de vill så kan det bli lagligt med cannabis igen - fast bara på speciella platser.

Läs mer:

- Jag tror att alla du frågar här i Christiania kommer säga att det ska legaliseras, ingen kommer säga att det ska vara förbjudet, säger Caroline som är på genomresa i Danmark.

Hon och vännen Alexi är på väg till Sydamerika men har stannat till i Köpenhamn. Nu sitter de i skuggan på en uteservering i Christiania och spelar bridge, och röker förstås.

- Vi kom hit för att sälja smycken och för att röka, säger Alexi.

Pernilla Framh sitter i Folketinget som är Danmarks motsvarighet på vår riksdag. Hennes parti, Socialistisk Folkeparti, tog i mars i år initiativ till ett förslag att man ska testa att sälja cannabis lagligt på till exempel coffee shops.

- Vårt förslag går ut på att man ska kunna köpa cannabis i coffee shops, precis som i Amsterdam.

Pernilla Frahm säger att när polisen stängde Pusher street i Christiania för några år sedan så fick det till följd att droghandeln flyttade ut till resten av staden och man har haft stora problem med kriminella gäng som försöker kontrollera marknaden. Det har varit skottlossningar, knivstick och dråp på öppen gata. Lösningen på det kan vara att avkriminalisera cannabis, tror flera partier i Köpenhamns stadshus.

- Tiden är inne att vi reviderar den traditionella haschpolitiken, säger Pernilla Frahm.

Maja har bott i Christiania i fem år.

- Jag tycker det är en fantastisk idé.

Röker du själv?

- Ja, det gör jag. Jag köper det olagligt från mina vänner. 

Maja vill fortsätta att köpa cannabis från sina vänner, även om det är olagligt. Så om det blir lagligt att köpa cannabis kommer det inte påverka henne så mycket, men hon att cannabis borde vara lagligt, precis som alkohol.

- För mig är det samma sak.

 Elin Joleby
elin.joleby@sr.se