p3 nyheter

Se upp för ockerhyror

Trycket ökar på andrahandsmarknaden nu när det är rekordmånga som väljer att plugga på högskolan. Och är man desperat efter lägenhet kan man bli lurad och betala alldeles för mycket i hyra.

, säger Elina Burvall som hyrde i andrahand.

Läs också:

Elina Burvall och hennes tre kompisar betalade över 12 000 kronor för en lägenhet, 3 500 kronor för mycket i månaden.

- Vi hittade den på Blocket och tyckte att den var fin, men det var inte förstahandskontrakt, säger Elina Burvall.

De hyrde lägenheten på närmare 120 kvadratmeter i centrala Malmö i ett år och hade aldrig speciellt bra kontakt med killen som hyrde ut lägenheten till dem. De tyckte att hyran var hög och många av deras kompisar reagerade också på att den kostade mycket. Elina Burvalls sambo läste i tidningen att man kunde vända sig till Hyresnämnden om man tyckte att man betalade en för hög hyra och när de inte fick tillbaka hela depositionen när de flyttade ut gick de dit. Där fick de reda på att lägenheten var mycket billigare än vad de hade betalat.

- Han som hyrde ut lägenheten hävdade hela tiden att han tog ut en hyra som var i läge med bostadsmarknaden. För oss var det svårt att veta, man är utelämnad som student när man är i desperat behov av en lägenhet.

Kristian Eriksson jobbar som hyresråd på Hyresnämnden i Stockholm och han tror att många drar sig för att göra något under tiden de bor i lägenheten då de är rädda för att bli uppsagda. Därför kommer runt 90 procent av anmälningarna från personer som redan har flyttat ut ur lägenheten. Om man väntar tills dess har man tre månader på sig att komma in med sin anmälan till Hyresnämnden efter att man har flyttat ur lägenheten. Det man kan få tillbaka är det överskott man har betalat under ett år tillbaka även om man har bott längre i lägenheten.

På Hyresnämnden i Stockholm får de in runt 200 anmälningar om överhyror per år och det är mest unga och studenter som anmäler eftersom det är mestadels de som hyr i andra hand. Enligt Kristian Eriksson är det dock bara toppen av ett isberg då de flesta faktiskt aldrig gör en anmälan.

I de fall som anmäls vinner oftast hyresgästen och den som har hyrt ut lägenheten får då betala tillbaks pengar. Elina Burvall och hennes kompisar ska få tillbaka 50 000 kronor om domen inte överklagas. Kristian Eriksson berättar att man kan undvika det här genom att kolla med fastighetsägaren vad förstahandshyran är.

- Nu i efterhand har jag insett att vi borde ha kollat upp det, säger Elina Burvall. Men jag är inte förvånad att många blir lurade för jag tror inte många vet att man kan kolla upp det och ofta är man desperat efter boende. Och så som bostadsmarknaden ser ut idag är jag inte förvånad att folk tar ut överhyra.

Kristian Eriksson berättar att om du hyr ut din lägenhet i andra hand får du bara ta ut förstahandshyran. Om den är möblerad får du lägga till max 10 procent och du får dessutom lägga till för kostnader som berdband eller el. Hyr du ut en bostadsrätt betyder inte avgiften till bostadsrättsföreningen något utan då måste du titta på vad en liknande hyresrätt kostar och ta det i hyra.

 Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se