P3 NYHETER

Litauens nya president mot gaylag

I Litauen ska det bli förbjudet att prata positivt med folk under 18 år om homosexulla, det röstade parlamentet där igenom nu i tisdags.

Idag är Litauens nya president Dalia Grybauskaitė i Stockholm och fastän hon inte kan ta bort lagen helt och hållet, så ska hon försöka ändra på den.

 säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Dalia Grybauskaitė har bara varit president i Litauen i ett par dagar men hon säger redan nu att hon ska försöka motarbeta den nya lagen om att man inte ska få prata positivt om homosexuella så att barn kan höra eller läsa om det så gott det går. Och hon är säker på att lagen är dålig reklam för Litauen.

Det är okej för EU-länderna att ha olika lagar, straffet för till exempel mord kan vara olika i Sverige, Frankrike och Litauen. Man har även olika regler på arbetsmarknaden till exempel.

Fredrik Reinfeldt är Sveriges statsminister och han är också chef för EU nu under det svenska ordförandeskapet.

Men hur pass okej är det att instifta en sån här lag?

- Vi reagerar naturligtvis, säger han. Men man ska ändå komma ihåg att bara för att man är EU-ordförande betyder det inte att man styr över lagstiftningen i självständiga stater.

I vilken utsräckning är det förföljelse av homosexuella?

- Det är inte jag som prövar den här lagstiftningen.

Men du kan ha en uppfattning om det.

- Nej det kan jag inte, det är inte jag som prövar och inte heller jag som på det sättet sätter mig till doms över andra länders lagstiftning, säger Fredrik Reinfeldt.

Litauen är medlem i EU sedan 2004 och när man går med där accepterar man också alla EU:s regler, bland annat Europakonventionen om de mänskliga fri- och rättigheterna. Där står det i artikel 10 som handlar om yttrandefrihet att "var och en har rätt till yttrandefrihet, att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan ofentlig myndighets inblandning". I Europakonventionen står det också att man inte får diskriminera någon på grund av kön eller ras till exempel men det står ingenting om sexualitet.

Hur pass tillräcklig är konventionen?

- Det får man i så fall också pröva men det återspeglar att synen på homosexualitet är en källa till konflikt och att det inte ser likadant ut världen över, säger Fredrik Reinfeldt.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se