P3 NYHETER

Stockholm fullt av ministrar

Europas ministrar sitter just nu på Stockholmmässan och diskuterar det femårs-program som kallas för Stockholmsprogrammet.

Det är flera områden som ska diskuteras, och i morse pratade de bland annat om polissamarbetet i EU. Men just nu så pratar de om att ha en gemensam asyl- och migrationspolitik inom EU.

Christina Springfeldt jobbar som departementsråd och är chef för justitiedepartementet som ansvarar för migration- och asylpolitik.

- Vi (läs länder i EU) har väl haft olika ambitionsnivå kan man säga, men vi strävar åt samma håll, säger hon.

Hur många personer som söker asyl i Europa skiljer sig från land till land. Därför vill nu EU att det ska finnas en gemensam asyl- och migrationspolitik så att de som söker asyl blir behandlade på samma sätt oberoende vilket land dom söker asyl i. Som det ser ut nu så är det vissa länder som bara tar emot ett fåtal flyktingar medan andra länder tar emot hur många som helst och så ska det inte vara anser vissa ministrar.

- Vad vi kommer göra idag är att lyssna till vad alla delegationer och länder har att säga om vad de vill ha in i det här nya fem-åriga arbetsprogrammet, säger Christina Springfeldt.

Det finns de som är negativa till Stockholmsprogrammet och det pågår nu demonstrationer runt om i landet mot vissa av punkterna som tas upp på mötet. Amanda Brihed är en av dem som varit ute på stan och demonstrerat.

- Jag är oroad för att det finns en risk i att man stänger gränserna mot dem som behöver hjälp och bara bryr sig om dem som är högutbildade, säger hon.

Men under dessa dagarna på Stockholmsmässan  kommer det inte att fattas några beslut.

- Detta är en första input från alla länder till det här som förhoppningsvis ska kunna antas i december, säger Christina Springfeldt.

Just nu sitter det 300 personer på mässan i Stockholm och pratar. Det är representanter från alla 27 medlemsländer som finns på plats. Dörren in till lokalen där mötet hålls stängdes tidigt i morse och ministrarna kommer att sitta där hela dagen och även hela morgondagen. Det är migrationsminister Tobias Billström och justitieminister Beatrice Ask som håller i mötet.

- Det är jättespännande, det kommer att vara en sådan här generaldebatt kan man säga, säger Beatrice Ask på hemsidan för Sveriges ordförandeskap i EU.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Första halvan av dagen handlade alltså om polissamarbete över gränserna. Beatrice Ask tycker ett problem är att EU-ländernas poliser inte har förtroende för varandra.

- Vi ser att fler brott snabbare och lättare skulle kunna klaras upp om man tydligare vet hur man ska samarbeta med andra.

Nu verkar det bli så att poliser och domare i EU:s olika länder bland annat ska få både utbildning och praktik hos varandra.