p3 nyheter

Romer flyr EU: "Det är en skam"

Uppdaterad 11:42

Kanada har fått nog av att medborgare från Eu-landet Tjeckien kommer till Kanada för att söka asyl. Nu har landet bestämt sig för att alla tjecker måste ha visum för att komma in i landet. De senaste två åren har fler än 3000 tjecker, oftast romer, sökt asyl i Kanada.

Anna flydde med familjen till Kanada:

Bråket mellan Kanada och Tjeckien har till och med hamnat längst upp i EU. EU-kommissionen ska utreda vem som egentligen har rätt:

Läs också...

- Det här håller inte, min son blev misshandlad, min dotter blev trakasserad av polisen, säger Anna Polakova.

Anna Polakova är tjeckisk rom och en av alla de flera hundra som har kommit till Kanada bara de senaste månaderna.

Hon berättar om hur hennes son blev misshandlad av skinheads på gatan, hur dottern blir trakasserad av både folk och polis när hon går till affären och hur hon har slutat tro på rättssystemet eftersom varje anmälan bara leder till mer trakasserier - samtidigt som folk får fortsätta heila på gatorna.

– Jag har hoppats på att regeringen och polisen ska göra något åt det, men det har inte hänt, säger hon i en intervju med tjeckiska radion CRo.

Hon jobbade som journalist, hennes båda barn pluggade på högskolan. men trots det så valde hon att över en natt lämna allt och fly till Toronto i Kanada.

Det senaste halvåret har det varit fler tjecker än till exempel afghaner, somalier och irakier som har sökt asyl i Kanada. Och nu har de fått nog.

– Bördan på våra sociala system har blivit omöjlig att bära, och framför allt har det blivit illa i år, säger Michael Calcott, Kanadas ambassadör i Prag. För många tjecker har använt sig av Kanadas generösa system för flyktingar - och i veckan förr domen: Tjecker måste skaffa visum för att komma in i Kanada.

Tjeckiens inrikesminister Martin Pecia är väldigt arg över att Kanada särbehandlar tjecker. Men han säger också att det är en skam att medborgare i ett EU-land 2009 måste fly från nynazistattacker och trakasserier.

– Massflykten är såklart en skam.

Han vill lösa problemet bland annat genom att ordna jobb åt fler romer. Jobb som inte kräver utbildning, så att de lär sig att jobba.

– Vi måste börja med att hjälpa dem så att de inte är farliga för resten av befolkningen, men de kan inte hjälpa sig själva längre.

På ministermötet i Stockholm i går så tog han upp problemet, men då handlade det om att straffa Kanada för det här med visumtvånget. EU-kommissionen säger att de vill prata med Kanada först innan de bestämmer sig, men att det inte är okej att särbehandla EU-länder med visum såhär.

Och Jacques Barrot, EU-kommissionens vice ordförande, vill att Tjeckien förklarar sig också.

– Det är paradoxalt att medborgare i EU flyr och söker asyl i ett tredje land, säger Jacques Barrot.

Men de flera tusen romerna som har flytt har redan tappat hoppet. Anna Polakova har gjort det, och hoppas på ett nytt liv i Kanada.

– Så långt bort från Tjeckien som möjligt.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se