p3 nyheter

Huvudvärkstabletter kan ge huvudvärk

Om man äter mycket huvudvärkstabletter under tonåren äter ännu mer när den är vuxen.

Den vana man har när man är ung finns kvar också när man är vuxen, visar en dansk undersökning:

 - Det vi har kommit fram till liknar de mönster man har sett för alkohol och det är att de vanor man har som vuxen grundläggs i barndomen, säger Ebba Holme Hansen, en av dem som har gjort undersökningen.

Den visar alltså att det beteende man lär sig som tonåring när det gäller användandet av huvudvärkstabletter tar man med sig upp i vuxen ålder. Och om man äter för mycket huvudvärkstabletter kan det ge skador på till exempel levern, magen och tarmarna.

- Och det som många inte vet är att man kan få huvudvärk av huvudvärkstabletter, en slags överkonsumtionshuvudvärk, säger Ebba Holme Hansen.

Hon tycker därför att det är viktigt att unga får information om att det är såhär och det i skolan, från föräldrar och av till exempel läkare.

- Det är också viktigt att förstå att det är medicin och inte bara något man tar när man känner sig lite ur form.

I Sverige har man inte gjort någon liknande undersökning men Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket är inte förvånad och hon tror att det handlar om inställningen:

- Man ska ha respekt för läkemedel, man ska komma ihåg att det finns risker med alla läkemedel och inte alltid ta till läkemedel i alla situationer i livet.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se