Eminems bolag Universal tjänar bra på Spotify.
p3 nyheter

Spotify kassako för skivbolagen

Sen Spotify kom förra året så har skivbolagen börjat tjäna mera pengar på olika musiktjänster för nätet.

Den här sortens tjänster kan stå för så mycket som hälften av bolags inkomster om fem år.

Mattias Tengblad, Universal:

– Det där är en av de vanliga kommentarerna man får: Jaha det där var väl spiken i kistan för er nu när Spotify kom, berättar Mattias Tengblad på Universal.

Men tvärtom har trenden vänt - skivbolagen börjar få betalt för musik på nätet. Mattias Tingblad tror att legal nerladdning och streamingtjänster kommer att utgöra en femtedel av skivbolagens pengar i år. Och när nya digitala tjänster dyker upp gäller det att vara med.

--Vi försöker teckna avtal med alla vi kan, som har en seriös ökning som vi tycker verkar intressant.

Skivbolagsjätten är alltså nöjd med utvecklingen. Men Gillis Bengtsson på lilla skivbolaget Swingkids resonerar helt annorlunda. Avtalet som hans bolag har med Spotify innebär att de får 0,1 öre per klick - det vill säga att 50 000 lyssningar på företagets låtar skulle ge 50 kronor.

– Den timlönen är helt meningslös i ekonomiskt syfte, jag känner att jag lika gärna kan skita i att gå med, säger Gillis Bengtsson.

De större bolagen har ett helt annat förhandlingsläge, menar han - med många och stora artister.

– Om de inte hade velat släppa upp sin musik hade de aldrig kunnat lansera Spotify från början.

Mattias Tengblad på Universal säger att avtalen ser olika ut mellan bolagen. Den största vinsten menar han är att färre laddar ner illegalt - men han vill inte berätta hur mycket Universal får per klick.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".