En "vanlig" bild av Rosengård i Malmö i medierna.
p3 nyheter

Ny tidning vill boosta Rosengård

Bränder, kravaller och fallfärdiga lägenheter. Det är några av de negativa saker som medier fokuserar för mycket på när de berättar om Rosengård. Det tycker några boende i stadsdelen som startat en nättidning för att visa en annan sida av verkligheten.

- Jag tycker de förvärrar hur det är. Brinner det på ett litet ställe kanske de skriver att det brinner jättemycket och att det brunnit hela natten. De överdriver rätt mycket, säger Amira Maria Zamel för att ge ett exempel på en typisk artikel om Rosengård.

Hon är en av fem reportrar på tidningen "Mitt område" som vill skriva om Rosengårdbornas vardag och intervjua positiva förebilder som bor i stadsdelen. Allt för att nyansera den uppfattning folk har om Rosengård.

Hany Hourieh som också jobbar på tidningen har höga mål med "Mitt område".

- Vi vill verkligen få ut det här till hela Sverige, för det verkar som hela landet har den här bilden av Rosengård. Så vi ska försöka ändra på varenda persons åsikt.

Tidningen görs nu på försök, men om man får ekonomiska bidrag hoppas man kunna fortsätta driva den. Och Hany Houriehs drömintervjuobjekt är Fredrik Reinfeldt.

- Jag skulle vilja höra hans åsikter för att se vad han har att säga. Det hade varit ett bra reportage.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".