p3 nyheter

Dyrt för högskolor med studentrekord

Många utbildningar blir fulla och mer därtill, när rekordmånga har sökt till högskolorna i höst.

Nu oroar sig Sveriges studentkårer för att kvalitén på utbildningarna sjunker.

 säger Beatrice Pettersson som pluggar på Högskolan Dalarna.

Läs mer
från P3 Nyheter:– Man kommer att märka att det spricker lite i kanterna, säger Klas-Herman Lundgren som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Ordföranden för SFS tror att det kommer att märkas genom att det är för få lärare på för många elever, vilket till exempel ger färre föreläsningar.

Beatrice Pettersson pluggade mediekommunikation på Högskolan Dalarna och var missnöjd med att de hade så få föreläsningar. Därför sökte hon en kurs i samhällskunskap vid sidan av, men blev bara ännu mer besviken. Några dagar innan kursstart gjordes heltidskursen på campus om - till en distanskurs.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag kom hit för att plugga, jag har flyttat, jag tar lån för att bo här. Jag får betala för någonting som jag egentligen inte får tillbaks. 


Kritisk till att regeringen inte gett pengar

Högskolan Dalarna är en av de högskolor som har vuxit mest de senaste åren. För två år sedan pluggade 10 000 studenter där, men efter första urvalet i år ser skolan ut att få runt 20 000 studenter i höst. Ändå har skolan inte fått mer pengar från regeringen. Agneta Stark, som är rektor där, försäkrar att skolan kommer att kunna ta hand om de studenter som kommer i höst. Men hon är orolig över att så många inte kommer in. 

– Nu har vi slagit huvudet genom taket, säger Agneta Stark. Det kan man göra en gång, men till slut måste man börja få betalt för de elever man antar, säger hon. 

Högskolan får en viss summa pengar från regeringen varje år. Till hösten har skolan använt sparade pengar för att kunna ta in fler studenter än vad det här årets pengar egentligen räcker till. Agneta Stark har därför skrivit ett brev till regeringen för att få mer pengar inför nästa år, så att skolan inte ska behöva dra ner på studenter igen.

Högskoleministern har semester

P3 Nyheter har ringt Tobias Krantz, som är ny högskoleminister, för att fråga om högskolorna kommer att få mer pengar till fler utbildningsplatser. Men högskoleministern har semester och hälsar genom sin pressekreterare att: "vi följer frågan mycket noga och återkommer i augusti när vi är klara med budgetförhandlingarna.

– Nu när söktrycket ökar måste man visa att man menar allvar med att man satsar på utbildning. Då måste man tillföra medel för att ha mer utbildningsplatser men också se till att man har kvalité på de platser man redan har, säger Klas-Herman Lundgren.

– Det är jättebra att man satsar på forskning med forskningspropositionen, men nu är det verkligen dags att man satsar på studenterna.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se