p3 nyheter

USA får behålla kollen

EU ska fortsätta ge information till USA om bankaffärer som européer gör, det bestämde EU-ländernas utrikesministrar i måndags.

Men många är rädda att det kan vara alldeles för kränkande mot den personliga integriteten:

- Det har hänt att personer arresteras av misstag, deras bankkonton kan blockeras, de kan få reseförbud och så finns ett växande problem med identitetsstölder, säger Sophia Int'Veld som sitter i Europaparlamentet.

Hon säger att det är stor risk att oskyldiga drabbas när USA får rätt till personlig information om EU-medborgare - i jakten på dem som man tror ger pengar till terrorism. Och hon menar att unga, muslimska män drabbas särskilt hårt av det här informationsutbytet.

Egentligen har man delat med sig av information till USA ända sedan terrorattackerna 11 september 2001. Den utlämningen av information avslöjades 2006, och EU:s dataombudsman kom fram till att datautlämningen varit olaglig.

Efter det fick USA intyga att att informationen de fick enbart skulle användas för terroristbekämpning. Nu är ett nytt avtal på gång, men Den Gröna partigruppen i Europaparlamentet är emot det och i Tyskland har flera partier protesterat mot förslaget. Även svenska partiföreträdare är kritiska, till exempel Eva-Britt Svensson, som sitter i Europaparlamentet för Vänsterpartiet.

- Problemet när det gäller USA är att vi vet att man där ofta sätter rättssäkerheten ur spel, under förevändning att man bekämpar terrorism, säger hon.

Och Henrik Alexandersson från Piratpartiet menar att man bara bör lämna ut information vid brottsmisstanke:

- Europa kan väl behålla den information vi har, och sedan kan vi pröva från fall till fall om information ska lämnas ut. Det är ju så polisarbete brukar gå till i vanliga fall.

Eftersom Sverige är ordförandeland i EU nu ska de driva det nya avtalet om informationsutbyte.

Från Justitiedepartementets sida menar man att den information som lämnas ut till USA sker under juridisk kontroll. Man säger också att det här utbytet har varit effektivt för att stoppa terrorism.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".