p3 nyheter

En bostadskö ska hjälpa studenter

Jakten på fler studentbostäder fortsätter och nu ska Stockholm stad försöka underlätta för studenterna genom att slå ihop alla de köer där studenter söker lägenheter.

Det handlar om att samla alla studentbostadsförmedlingar
samt enskilda fastighetsägare som kan erbjuda till exempel rivningskontrakt.

 säger Elsa Reimerson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu.

- Studenter kan ställa sig i bara en kö och ha tillgång till tio, tjugo aktörer att välja mellan och fastighetsägarna tjänar på att få en lägenhet snabbt förmedlad, säger Joakim Larsson (M), bostadsbolagsborgarråd i Stockholm.

Det finns inget klart datum för när det här ska starta men målet är att det ska finnas en hemsida i höst där studenter alltså ska kunna söka lägenheter som förut fanns i flera olika köer.

Det här görs för att underlätta och ge studenterna en bättre överblick. Dessutom kan lägenheter som kan hyras ut under kortare perioder, som till exempel rivningskontrakt, finnas med på sidan.

Elsa Reimerson, verksamhetschef på nätverket jagvillhabostad.nu, tycker att en gemensam kö låter som en bra idé men hon säger att de inte tror att bostadsförmedlingen löser bostadskrisen utan istället behövs det byggas fler lägenheter:

- Bostadsbyggandet måste variera också så att det även byggs lägenheter som studenter och unga har råd med.

Är det här lösningen på bostadskrisen för studenter i Stockholm?

- Nej det är det naturligtvis inte, med det är ett steg på vägen, säger Joakim Larsson. Självklart måste man göra andra saker också, men det här är en snabb, organisatorisk förändring som jag tror bara kommer att vara en fördel för studenterna och det är det viktigaste.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista