p3 nyheter

"För många olyckor med polisbilar"

Förra året var polisbilar inblandade i över 3 000 olika trafikincidenter. Det är för mycket, tycker Christer Nyberg som är studierektor på Polishögskolan. Han vill att polisstudenterna ska bli skickligare på att köra bil.

Har du krockat med en polisbil? Berätta då!

– Det som har förändrats över tid är att vi har många fler polisstudenter som har väldigt liten körvana. Dem måste vi kanske träna något mer, medan andra studenter som har mycket körvana kanske kan träna något mindre. Det är väl sådant som vi får titta på och se om vi kan göra förändringar, säger Christer Nyberg som är en av Polishögskolans studierektorer.

Över 3 000 incidenter och skador för nästan 45 miljoner, så blev resultatet av polisens bilkörning förra året. Även om långt ifrån alla incidenter var rena krockar, så är det för mycket tycker Christer Nyberg.

Ingela Ring, en av körlärarna på Polishögskolan, säger att de praktiska övningarna på skolans bana syftar till att studenterna ska få full kontroll över polisbilen innan de ger sig ut i trafiken. De får bland annat fickparkera, köra tät slalom och precisionsmanövrera.

– De ska ha marginaler och ett säkerhetstänk. Det viktiga är inte att köra så nära som möjligt eller att du ska komma fram så fort som möjligt, utan det är att inte köra på någonting.

Men alla klarar inte övningarna, och studierektorn Christer Nyberg vill att de studenterna ska få ännu mer stöd och extraundervisning än i dag. Dessutom ska utbildningen i utryckningskörning göras om.

Men ytterligare en sak är att polisen måste sluta rycka på axlarna åt krockar de själva är inblandade i, säger han.

– Det vanligaste är väl att man bara lämnar in bilen med en skaderapport, sedan är det väldigt sällan det sker några utredningar om det var någon vårdslöshet, och så fortsätter man att köra. Vi borde vänja oss vid att ha en mer kritisk inställning till olyckor.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se