1 av 2
Anna Odell säger att hon var tvungen att gå över gränsen för att ge insyn i psykvården.
2 av 2
p3 nyheter

Rättegång för konstprojekt

Uppdaterad 17:11

I dag hölls rättegången mot Konstfackstudenten Anna Odell, om det fejkade självmordsförsöket som fick in henne på psykakuten i Stockholm.

Åklagaren vill att hon fälls för tre olika brott. Men Anna Odell sade i rätten att hon inte skulle ha genomfört projektet om hon hade trott att det var brottsligt:Läs tidigare artiklar från P3 Nyheter:


 Fria eller fälla? Konst eller brott?

– För att jag tycker att skulle vara väldigt obehagligt, och också för att jag går på en utbildning där jag inte skulle få genomföra det som ett studentprojekt om jag fick reda på att det var brottsligt, säger Anna Odell.

Anna Odell trodde inte att hon gjorde något olagligt den 21 januari i år. Det var då hon genomförde den viktigaste delen av sitt examensprojekt. Hon låtsades vara psykotisk och hamnade på psykakuten där hon blev tvångsintagen och fastspänd.

– Jag var väldigt grundlig i mina förberedelser. Jag kontaktade både polis, psykiatri och advokat.

Ingen av dem Anna Odell pratade med inför sitt projekt trodde att hon var på väg att göra något olagligt, menar hon. Men åklagaren Stefan Lind vill ha henne fälld för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Det innebär ungefär att hon ska ha lurat räddningstjänsten att hämta henne fast hon inte var i en nödsituation, sedan spjärnat emot polisen, och sedan utnyttjat vårdpersonalen till att vårda henne i onödan.

– Jag kan säga att allt som har hänt är planerat och förberett, säger åklagaren Stefan Lind.

Att hon har sprattlat och gjort motstånd är det enda Anna Odell håller med om.

– För mig handlar det här inte om att jävlas med polisen eller att sätta dit någon, utan helt enkelt visa upp för att väcka en diskussion - är det här det bästa sättet?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".