1 av 2
Hit men inte längre, Christer Fuglesang.
2 av 2
Assiye Suer tycker att rymdforskning är viktigt.
p3 nyheter

Uppskjutningen uppskjuten

Uppdaterad 07:34

Det blev ingen andra rymdresa för Christer Fuglesang nu på morgonen som det var tänkt. Eftersom vädret var så dåligt vid Kennedy Space Center i Florida, så bestämde NASA att man gör ett nytt försök imorgon istället.

Rymdboomen som Fuglesang hoppades på när han blev förste svensken i rymden har inte heller blivit av. Det är inte fler som börjat plugga rymdämnen som teknisk fysik och rymdteknik, till exempel.

Rymdstyrelsen:

– Det kan man belägga, att det inte har skett, säger Johan Marcopoulos på myndigheten Rymdstyrelsen.

– Det är inte så att det har blivit 10 procent fler sökande till teknisk fysik eller rymdteknikutbildningarna.

Assiye Suer är 20 år och drömmer om att få bli astronom på ESA och hon var en av dem som följde Christer Fuglesangs uppskjutning 2006 när han blev den förste svensken i rymden.

– Det var häftigt, det var något historiskt. Den första svensken i rymden! Det visade att även vi svenskar kan om vi verkligen försöker, säger hon.

När Christer Fuglesang var på plats i rymden förra gången sa han att han hoppas kunna stimulera folk till att vilja studera teknik och naturvetenskap - men det har inte blivit någon ökning av rymdstudenter som går att koppla till Fuglesangs resa. 

En undersökning som SOM-institutet presenterade i somras visade dessutom att allmänhetens vilja att lägga statens pengar på rymdforskning till och med minskat de senaste åren. Dumt, tycker Assiye:

– När vi skickar en astronaut till rymden lär vi oss inte bara saker om astronomi, utan också om människokroppen, säger Assi Syer.

Vem Fuglesang insprierar klockan 07:36 i dag vet vi inte, på Rymdstyrelsen tror man att kvittot på det kan komma långt senare.

– När dagens tioåringar ska välja högskolestudier så kan det bli så att man ser något, säger Johan Marcopoulos.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".