p3 nyheter

"Tungt jobb ger 30 kronor i timmen"

att föreningen Papperslösa Stockholm har lämnat ett samarbete med fackförbunden som startade för att hjälpa dem som saknar uppehållstillstånd så att de inte blir utnyttjade av sin arbetsgivare.

Vi har träffat Datta från Bangladesh, en av de tiotusentals som bor och jobbar i Sverige utan några rättigheter alls.

Datta bor i en trea i en förort till Stockholm - tillsammans med nio andra. Han flydde från Bangladesh för sex år sedan för att inte bli dödad eftersom han tillhör en minoritet av hinduer i landet. När han sökte asyl i Sverige fick han avslag och nu försörjer han sig så gott han kan på olika svartjobb:

– Ett tungt jobb kan vara att lyfta påsar på upp till 50 kilo.

Vad tjänar du då?

– Om det är ett tungt jobb - 30 kronor i timlön.

Men 20 kronor är en vanligare timlön, det får han för olika städjobb till exempel. En bra månad får han runt 2 500 kronor i lön - en dålig dag får han inga pengar alls. Om han klagar hos arbetsgivaren hotar han med att gå till polisen och då blir Datta utvisad. 

I ett sådant läge kan han be om hjälp från Fackligt center för papperslösa, men nu finns alltså inte längre någon som företräder de papperslösa i styrelsen.

En av dem som hoppat av är Sarwar som också kommer från Bangladesh:

– Papperslösa kommer hit och anmäler och när de kommer tillbaka och frågar hur det går i deras ärende är det ingen som kan svara på det. Det finns inget bra system, säger Sarwar. Han tycker att det är för dåligt att facket bara hjälpt en person att få upp lönen under hela året.

Sten-Erik Johansson är ordförande i styrelsen. Han säger att det är svårt att medla mellan de papperslösa och deras arbetsgivare, som ofta är ljusskygga eftersom de bryter mot lagen genom å anställa svart:

– Vi valde att gå ut på lite hal is, snarare än att ha allting fulltständigt på plats.

Har det varit svårare än du tänkte för ett år sen?

– Ja.

Datta visar promenadvägen han brukar gå för att komma ut från lägenheten ibland. Han vågar inte jobba just nu eftersom han snart kan söka asyl igen och han vill inte vill riskera att bli hittad av polisen innan det.

– Papperskorg, tänker de. Den som inte har uppehållstillstånd eller medborgarskap är jättesmutsig.

Enligt uppskattningar finns det runt 30 000 papperslösa i Sverige, men det är en osäker siffra. Hur många som jobbar och blir illa behandlade av arbetsgivaren är det heller ingen som riktigt vet. Men Datta känner många:

- Det är inte bara jag - alla. Kolla den där bussterminalen där borta, vem är det som jobbar? En invandrare. Svartskalle.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".