1 av 2
Rättspsyk i Sundsvall.
2 av 2
Erik Söderberg.
p3 nyheter

Självskadare slipper brottslingar

Självskadare ska inte längre vårdas tillsammans med dömda brottslingar på rättspsyk i Sundsvall. Efter den hårda kritiken så flyttas nu alla självskadetjejer till en separat avdelning. Men chefen på kliniken tycker fortfarande att det inte är något problem att blanda brottslingar med sjuka.

Vi har tidigare berättat om Elin Liljeholm. Hon är en av flera tjejer som vårdats på rättspsyk för svårt självskadebeteende och som har kritiserat att de får sitta på samma avdelningar som personer som dömts till rättspsykiatrisk vård.

– Hur kan man känna sig trygg om man varje dag omges av dömda våldtäktsmän och mördare och man själv har varit utsatt?

Nu ska det alltså bli ändring på det här. På rättspsyk i Sundsvall har man tröttnat på allt snack Därför väljer man nu att flytta tjejerna till en egen avdelning.

– Det är väldigt tråkigt att det inte går att föra en nyanserad debatt kring de här problemen. Allmänheten och väldigt många media har för lite kunskap för att kunna förstå den här problematiken.

Erik Söderberg ser själv inget problem med att unga tjejer vårdas tillsammans med män som dömts till rättspsykiatrisk vård.

– De här brotten har begåtts under inverkan av allvarlig psykisk störning, men när vi med hjälp av mediciner häver symtomen så är de som vilken människa som helst.

Många av tjejerna som P3 Nyheter pratat med tycker att de borde få de resurserna som finns på rättspsyk, men utan att behöva bo med brottslingar.

Nu blir det alltså en sån avdelning. Även i Lund öppnas i höst en sluten avdelning speciellt för självskadepatienter.

Mia har också vårdats på rättspsyk i Sundsvall. Hon tyckte att det både är bra och dåligt att det blir en egen avdlning

– Det var ju väldigt tuffa killar, så man var ju ganska rädd för dem. Tjejerna bör få vara för sig själva och känna sig trygga, säger Mia som vårdades på rättspsyk i Sundsvall i nästan ett år.

Det är inte alltid bra att sätta självskadepatienter tillsammans säger Erik Söderberg och Mia tror också att det kan finnas risker.

– Tjejerna triggar varandra till ytterligare självskadebeteende och jämför med varandra. Men samtidigt hjälper man ju varandra och delar med sig av sina erfarenheter, så det är en balansgång.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".