Gymnasiet på bilden har inget med artikeln att göra.
p3 nyheter

Tvingar till sig sex

Uppdaterad 16:52
Var tjugonde gymnasiekille och en av hundra gymnasietjejer har tvingat till sig sex. Det visar en undersökning med 4 000 svenska gymnasielever.

Det betyder bland annat att mörkertalet är väldigt stort, eftersom att få fall rapporteras in till socialtjänst och polis, det säger socionomen Cecilia Kjellgren i Lund som forskat om det här.

– Nu är det viktigt att alla som jobbar med unga ser till att lyfta den här frågan, att man är lyhörd och medveten om att sexuella övergrepp unga emellan faktiskt inte är så ovanligt som vi tidigare trott.

Cecilia Kjellgrens forskning visar också att bland dom som säger att dom tvingat till sig sex, så är det mer vanligt att man tänker mycket på sex och att man till exempel tycker att tjejer ibland får skylla sig själv om dom blir våldtagna.

Men Alex Hedlund som går gymnasiet i Luleå är inte en av dom.

- Jag tycker att det är fördjävligt, man ska inte tvinga en tjej att ha sex.

101 killar och 23 tjejer har svarat att dom har tvingat till sig sex en eller flera gånger.

- Och då är det mer allvarliga händelser, alltså penetrerat samlag eller onani, säger Cecilia Kjellgren.

Hon tycker att också att det är extra intressant att så pass många tjejer svarat att de tvingat till sig sex.

- I annan statistik, från till exempel polisen finns unga tjejer nästan inte med överhuvudtaget, som förövare. Det här ger ju en helt annan proportion, att tjejer också kan tvinga till sig sex. Det är viktigt att tillexempel socialtjänst, lärare och de som jobbar på ungdomsmottagningar är medvetna om det.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".